|
Adaçayı sağlık dostu
İlerleyen ilaç teknolojisine rağmen, en azından basit hastalıklarda şifayı doğada aramak, sentetik olmayan ilaçları kullanmak galiba en doğrusu. Havaların değişmeye başlaması ile birlikte hepimizde sıkça görülen, ateş, öksürük, halsizlik ve yorgunluk hali için ülkemizde çokça bulunan ve çok bilinen bir bitki olan adaçayının da zamanı geldiğini düşünüyorum.

Yapraklarından ve çiçeklerinden yararlanılan adaçayının başlıca özelliği uyarıcı olmasıdır. Kan dolaşımını etkiler, sinir sisteminin işlevlerine yardımcı olur. Sürmenaj geçirenlere, kansızlık çekenlere, nekahat dönemindeki hastalara önerilir. Adaçayı üşütme, soğukalgınlığı, öksürük gibi hastalıklarla ortaya çıkan kusma, ishal, boğaz ağrısı ve boğaz iltihabı gibi durumlarda kullanılır. Adaçayının çiçekleri sirkenin içinde bir süre bekletilip vücuda masaj yapılırsa ateşi düşürür, yorgunluk ve halsizliği alır. Öksürük ve boğaz ağrısına karşı da 1 çay kaşığı adaçayı 1 su bardağı suda haşlayıp içilebilir veya bu su ile gargara yapılabilir. İçinde bulunan ve östrojen hormonunu etkileyen maddeler sayesinde adet kanamalarını düzenler, menapoz dönemi sıkıntılarını azaltır. Ancak gebelik döneminde kullanmamaya özen göstermek gerekir. Böbrek tembelliği, gut hastalığı, romatizma ve migren gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Adaçayından hazırlanan losyonlarla saç dökülmelerini yavaşlatır cilte uygulandığında temizler, cildi mikroplardan koruyup canlandırır.

Adaçayı losyonu hazırlamak için; 1-2 avuç adaçayı, 1 litre suda kaynatılır. Su soğuduktan sonra pamuk yardımı ile cilde sürülür.

Babagannuc

MALZEMESİ:
4 adet büyük boy patlıcan, 1 adet orta boy domates, 1 adet küçük yeşil biber, 2 diş sarmısak, 1 çay kaşığı çok ince doğranmış soğan, 1 tutam kekik. Sos için: 1 çorba kaşığı un, 2 çay bardağı diyet süt.

HAZIRLANIŞI:
Patlıcanları kömürde veya ocakta közleyelim. Bıçağın ucunu sık sık içi su dolu bir kaba daldırıp temizleyerek patlıcanların kabuklarını dikkatlice soyalım. Kabukların patlıcana bulaşmamasına özen gösterelim. Çok ince dövülmüş sarmısak ve ince doğranmış soğan ile kekik karışımını patlıcanların üzerine sürelim. Patlıcanların üstüne 3'er şerit halinde domates ve biber dilimlerini dönüşümlü olarak dizelim. Bir teflon tavada süt ve un karışımını biraz koyulaşana dek yavaş yavaş pişirelim. Patlıcanların üzerine çok ince bir tabaka bu karışımdan dökelim. Patlıcanları önceden ısıtılmış 80 dereceli fırında üzeri hafif sararana dek yaklaşık 5 dakika pişirerek servis yapalım
#Adaçayı
#Babagannuc
23 yıl önce
Adaçayı sağlık dostu
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti