|
Turizmciler, 50 yeni golf sahası istiyor

Hafta sonu Afyon"daki Ak Parti toplantısı sürerken; AB Bakanı ve Antalya Milletvekili Mevlut Çavuşoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"dan izin istiyor. Erken çıkıp Antalya"daki Avrupa Kadınlar Golf Turnuvası ödül törenine yetişmek istediğini belirtiyor.

Başbakan, "Çok iyi olur, git git" diyor.

Çoğu kişi, "golf" deyince zengin eğlencesi diye düşünür. Ancak gerek spor, gerekse turizm alanında tahminlerin ötesinde boyutlarda olan bu alan, Türkiye için de vazgeçilmez bir turizm dalı durumundadır.

National Golf Kulübü"nün kurucusu Bülent Göktuna"nın girişimleriyle 6 yıldır Avrupa Bayanlar Golf Turnuvası düzenleniyor. İlk yıllarda önemsenmeyen turnuva, artık Avrupa"nın en popüler golf etkinliklerinin başında geliyor.

Avrupa"nın en ünlü golfçüleri turnuvaya katılıyor. Avrupa spor kanallarında üç gün 26"şar dakika canlı yayın yapılıyor. Amerika kanalları bile Avrupa ile aralarında rekabet olmasına rağmen canlı bağlantı yapıyor.

Tahmini olarak 1 milyar izleyiciye ulaşan bu golf yayınlarına, Türkiye"nin tanıtımına destek veren büyük bir proje olarak bakılmalı.

Şimdi de dünyada ve Türkiye"de golf turizminde neler olduğuna bir bakalım.

Dünyada 32 bin golf sahasında 100 milyona yakın insan golf oynuyor. Golf tutkunlarının yüzde 60"ı Kuzey Amerikalı olmasına karşılık en hızlı gelişme Uzakdoğu"da görülüyor. Son 10 yılda Çin"de binden fazla saha yapıldığı tahmin ediliyor.

Golf tutkunlarının yüzde 20"si Avrupa ve yüzde 12"si Asyalı olarak biliniyor.

Turizm gelirleri açısından bakıldığında 2010 yılı verilerine göre golf turizmi 100 milyar doları aşan bir rakama ulaştı. Yani dünya turizm gelirinin yüzde 11"i bu alandan elde ediliyor.

Türkiye"ye gelen golf oyuncularında ilk sırada Almanlar geliyor. Ardından İngiliz ve İsveçliler geliyor. Bu hafta ilk defa Hintli ve Uzakdoğulu golfçüleri de Antalya"da gördüm. En hızlı golf oyuncu artışı Güney Kore olarak biliniyor.

Türkiye"ye bakınca 18"i şampiyonalara uygun 27 golf sahası bulunduğu biliniyor. Belek bölgesinde 16 golf sahası var.

Genelde bir golf turizmcisi, diğerlerine nazaran üç misli daha fazla para bıraktığı tahmin edilir. Bülent Göktuna"ya geçen yıl Belek"in golf turizm gelirini sorduk.

Şu anda Antalya Belek"te bütün golf sahaları dolu görünüyor. Hatta geri çevrilen oyuncular bile var.

İspanya"da bir golf oyunu için 250 euro ödeniyor, Türkiye"deki rakam ise 100 euro. Peki, golf oyuncularının daha fazla ödeme yapması için gereken nedir? İyi alışveriş alanları, yat limanı ve marina hizmeti ile çevre hizmetlerinin yerine getirilmesi gerekiyor.

National Golf Kulübü"nde geçen yıl 39 bin oyuncu gelmiş. Belek bölgesi için ortalama 32 bin oyuncu geldiği tahmin ediliyor. Asgari oyun ücreti olan 70 Euro ile 16 sahadaki oyuncu sayısı çarpılınca golf geliri bulunabilir.

Ancak asıl gelir oteller elde ediyor. Daha önce 100 Euro civarında olan golf otellerinin kişi başı gecelik geliri artık 300 Euro ile başlıyor. Aynı şekilde tur operatörleri ve havayolu şirketleri de fiyatlarını artırdı.

Golf turizmi talebi sebebiyle yeni bir gelişme yaşandı. THY artık Londra"dan direk Antalya"ya uçuşlar başlatacak. Aynı şekilde Emirates"in de Antalya"ya direk uçuş için çalışma yaptığı konuşuluyor.

Geçmiş yıllarda British Airways doğrudan uçuş yapmıştı ancak devam etmemişti, onlar da yeniden bu hattı hizmete almak istiyormuş.

Turizmciler, bu gelişmeler doğrultusunda sadece Antalya"ya 50 yeni golf sahası istiyorlar. Mevlut Çavuşoğlu, "Bekleyin olacak" diyor.

Artık golf turizmine farklı bir gözle bakma zamanı...

10 yıl önce
Turizmciler, 50 yeni golf sahası istiyor
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti