|
Habil ile Kabil"in bitmeyecek çatışması

Usta hikaye ve deneme yazarı Rasim Özdenören''le John Steinback''in kitaplarını konuştuk. Özdenören Dostoyevski ve Faulkner yanında bir Steinbeck uzmanı olduğunu da gösterdi. Bir solukta yazarın neredeyse bütün kitaplarını özetledi.

Özdenören yazarın "Cennet''in Doğusu"nda anlatılan ailede iki kardeşin Habil ile Kabil''e benzediğini, çocukların anne, baba ve eş komplekslerinin çok çarpıcı bir biçimde ele alındığını söyledi.

Steinbeck''in sözkonusu romanını okuyanlar ya da Elia Kazan''ın yönetmenliğini yaptığı filmi görenler Özdenören''e hak verirler. Gerçekten iki kardeş, iki farklı zihniyetin temsilcisi olarak, birbirleriyle acımasız bir çatışmaya girerler.

Habil ve Kabil, geçmişten bugüne insanların aile düzeyinde olduğu kadar ulus ve uluslararası düzeydeki çatışmalarında da iki farklı zihniyetin hareket noktalarını oluştururlar.

Habil, iyiliğin, güzelliğin, doğrunun ve özgürlüğün simgesiyken, Kabil, kötülüğün, çirkinliğin ve dayatmacılığın simgesidir.

Habil ve Kabil insanlararasında evrensel olan zihniyet çatışmasının, ilk insan topluluklarından başlayıp, kıyamete kadar devam edeceğini gösterirler.

Aslında bu çatışma, iktidar olmada, iyi ile kötünün, doğru ile yanlışın, güzel ile çirkinin, özgürlükçü ile dayatmacının savaşıdır. Amaç iktidarı ele geçirerek, güç sahibi olmadır.

Değerlere bağlı Habil değersizliği savunan Kabil tarafından öldürülür. Kabil amacına ulaşmak için cinayet bile işlemekten çekinmez.

Kabil''in izleyicileri İslam tarihindeki Haricilerden Batı''nın Jakobenlerine kadar, hiç değişmeden günümüze kadar gelirler.

Onlar Amerika''da Mc Carty''nin izleyicileri olarak ortaya çıkarken, İtalya''da Mussolini''nin, Almanya''da Hitler''in, Rusya''da Stalin''in izleyicileri olarak kendilerini gösterirler.

Kabil''in yolundan gidenler şiddete inanırlar. Onlar güç sahibi olabilmek için, tıpkı Stalin gibi, en yakınlarını öldürür, düzenlenen cenaze törenlerinde de en önde yürürler.

Kışlalı''nın öldürülmesi, tıpkı Mumcu''nun öldürülmesinde olduğu gibi, Türkiye''de Kabil''in izinden gidenlerin işledikleri en son cinayet.

Kabil''in torunları varlıklarını korumak için, işleyeni bilinmeyen cinayetler başta olmak üzere her yola başvurmaya devam edecekler. Çünkü onlar, şiddetin dozunu arttırdıkça güçlerini de büyüteceklerine inanırlar.

İster Harici, ister Jakoben, ismi ne olursa olsun, bütün dayatmacılar için şiddette sınır yoktur. Amaçlarına ulaşmak için tıpkı Kabil gibi, kardeşlerini bile öldürebilirler.

24 yıl önce
Habil ile Kabil"in bitmeyecek çatışması
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti