|
Öğrenilmiş çaresizlik

Öğrenilmiş çaresizlik sendromu; zamanla oluşan başarısızlıklar karşısında kişinin bir şeyleri başarma isteğini günden güne kaybetmesi sonucu, bir noktadan sonra bazı konularda başarısız olacağına karşı geliştirdiği bir ruh hali durumudur. Beşiktaş’ın uzun süredir Başakşehir maçlarında yaşadığı durum tam da öğrenilmiş çaresizlikti. Çünkü sürekli aynı şeyi yapıp farklı sonuç almayı bekliyordu siyah-beyazlı takım. Bunu kırmanın yolu, farklı bir reaksiyondu. Geçtiğimiz sezon Fenerbahçe’nin deplasmanda Başakşehir maçı güzel bir örnek. Abdullah Hoca’nın takımı geriden oyun kuran, bolca pasla rakibi bunaltan bir takım. Önde baskı ile bunu kırmaktan başka çareniz yok. Beşiktaş aslında böyle başladı oyuna. Son yılların aksine, bu deplasmanda daha aktif başladı. Pozisyon da buldu. Zaten bu maçlarda çok bulamazsınız. Bulduğunuzu da iyi değerlendirmeniz gerekiyor. Başakşehir ligin en az ve en zor gol yiyen takımı. Bu maça kadar 4 gol yemişlerdi. Son 7 maçta ise yedikleri gol 1’di. Bu gerçekten müthiş bir rakam.

Forvetlerin bu kadar etkisiz kaldığı yerde tabi bulduğunu atamıyorsun. Bunun üzerine kalene gelen her top da ya gol oluyor ya tehlike. Büyük umutlar beslenen Karius da gol yeme sorununa çare olamadı. Hem motivasyonu hem refleksleri çok kötü durumda. Orta sahada Medel-Atiba ise bir yere kadar. Kanatların ezdiği ve kaptırdığı topları toplamak adına attıkları depar onları da düşürüyor oyundan. Beşiktaş belli bölümlerde oyunu rakibinin sahasına yıktı yıkmasına da, bazen beyninizin düşündüklerini ayaklarınız yapamaz. Yapmak için hem zinde hem kaliteli, hem de mental ve fizik olarak hazır oyuncularınız olması gerekiyor. Bir de ligin en iyi savunma yapan takımına karşı yapıyorsanız, işiniz ya çok iyi şutlara ya da duran topa kalıyor.

Beşiktaş’ın oyun organizasyonun yanında saha içi ilişki ve iletişim problemi de var. Gerek sahadaki oyuncuların birbirlerine tavırları gerekse hocayla diyalogları dışarıdan hiç iyi görünmüyor.

Nihayetinde Beşiktaş, en azından puan farkı olarak pozisyonunu koruyabilecek bir skorla çıkmalıydı Başakşehir’den. Ancak yaşanan yine öğrenilmiş çaresizlikti.

#Beşiktaş
#Başakşehir
5 years ago
Öğrenilmiş çaresizlik
Şaşırdınız mı?!
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…