|
Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için neler yapılmalı?

Son 15 yılda ortalama 54 milyar dolar enerji ve maden faturası ödeyen Türkiye’nin bu tabloyu iyileştirmesi için enerjide dışa bağımlılığını azaltması gerekiyor.

Enerjide dışa bağımlılık konusu geçmişte Türkiye ekonomisi için ciddi bir ayak bağı haline gelmişti. Bugün de belli oranda devam eden bu bağımlılığın azaltılması öncelikle Türkiye’nin sahip olduğu ekonomik potansiyeli kullanmasını ardından daha yüksek büyüme oranlarına ulaşılmasını sağlayacaktır.



Cari açığa sebep olan en önemli kalemde yani enerji faturasında yaşanacak düşüş ekonomide şüphesiz büyük oranda iyileşmelere kapı aralayacaktır.

Halen yüzde 70’ler seviyesinde olan enerjide dışarıya bağımlılık oranının azaltılması için fosil kaynaklar mı, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir kaynaklar mı ya da nükleer enerji mi kullanılacak bunun tercihini yapmadan önce, Türkiye’nin potansiyeli olan alanlara yönelmesi gerekmektedir. Bu sayede enerji üretiminde gerçekleşecek artış dışarıya bağımlılığın azaltmasında doğrudan etkili olacaktır.

Dolayısıyla dışarıya bağımlılığın azaltılması konusu gerek yerli kaynakların kullanılması gerekse Türkiye’nin enerjide ticaret merkezi olmasına kadar birçok adım ve politikayı kapsamaktadır.

ENERJİDE DIŞARIYA BAĞIMLILIK NASIL AZALTILIR?

Bu konuda atılacak en önemli adımı yerli üretim kaynaklarının devreye girmesi oluşturuyor. Başta yerli kömür kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasıyla ardından Türkiye’nin ilk sondaj gemisinin Akdeniz ve Karadeniz’de petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinden alınacak olumlu sonuçlarla Türkiye’nin yerli enerji üretiminde artış sağlanacak dolayısıyla dışarıya olan bağımlılık azalacaktır.

İkinci adımı, Türkiye’nin son yıllarda başta güneş ve rüzgar olmak üzere yenilenebilir enerji alanında başlattığı büyük YEKA projeleri oluşturuyor. Bu projeler bir yandan Türkiye’nin yerli kaynaklarla kurulu gücünü artırmayı hedeflerken diğer yandan yenilenebilir enerjide küresel trendin yakalanmasını sağlayarak bu sektörde dünyanın önemli yatırımcılarını Türkiye’ye taşıyacaktır.

Bu projeler sayesinde Türkiye, yenilenebilir enerji üretiminde ve yenilenebilir enerji teknolojilerinin merkezi olma noktasında önemli bir aşamaya gelecektir.

Üçüncü adım olan nükleer enerjiyi kullanma konusunda yıllarca atılmayan adımların artık Akkuyu nükleer santrali ile somut bir hale gelmiş olması sevindirici. Sinop ve sonrasında gelecek yeni nükleer santraller ile de Türkiye’nin enerji üretiminin çeşitleneceği şüphesiz.

Dördüncü önemli adım, Türkiye’nin son yıllarda coğrafyanın kendisine bahşettiği stratejik konumunu kullanarak enerjide ticaret merkezi olma sürecini gerçekleştirmesi. Türkiye enerjide ticaret merkezi olduğunda bir yandan enerjiyi daha ucuz kullanacak, diğer yandan enerji borsası ve finans alanındaki gelişmelerle büyük yatırımcıların cazibe merkezi haline gelecektir.

Beşinci adım ise Türkiye’nin enerjide ticaret merkezi olma sürecinin önemli bir parçası ve belki de tamamlayıcısı olarak Türkiye’nin dünya enerji şirketleri ölçeğinde devlet destekli büyük firmalar ortaya çıkarması. Bu firmalar yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında da arama ve işletme faaliyetlerinde bulunmalılar.

Bugün enerji ticaret merkezi olan Hollanda’nın petrolü yok ama dünya ölçeğinde birçok ülkenin GSYH’sından yüksek gelire sahip uluslararası enerji firması var. Türkiye’nin neden bu ölçekte bir ya da birkaç firması olmasın?

Neticede enerjide dışarıya bağımlılığın azaltılması için bu adımlara benzer birçok adım atılıyor ve atılmaya devam edilmelidir.

“TÜRKİYE VE ENERJİ” BERABER ANILIYOR

Türkiye’nin adının son yıllarda başta TANAP ve Türkakım projeleri olmak üzere büyük enerji projeleriyle beraber anılması oldukça önemli. Özellikle de doğalgaz kaynaklarına sahip olan ülkeler ile bu kaynağı kullanan ülkeler arasındaki stratejik konumu doğalgaz transferi konusundaki avantajını her geçen gün daha da artırıyor.

Türkiye, enerjide önemli bir aktör olmak, enerjinin geleceğini belirlemek, bu sektörde meydana gelen değişim ve dönüşümü anlamak ve ortaya çıkan fırsatları değerlendirmek için de çok ciddi mutfak çalışmalarına ihtiyaç duyuyor.

Bu nedenle enerji alanında politika geliştirmek ve bu alanda araştırmaları derinleştirmek için kamu destekli birçok araştırma merkezine ihtiyaç olduğunu söyleyebiliriz.

#Türkiye
#Enerji
#Ekonomi
6 yıl önce
Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için neler yapılmalı?
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı