|
Türkiye Kerkük’e girmeli

Beklendiği gibi Irak ordusu ile Şii milisler, Haşdi Şabi güçlerinin oluşturduğu “Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı”nın 16 Ekim sabaha karşı 04.00 sularında başlattığı Kerkük operasyonu başarıyla devam ederken tarihi gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Uzun yıllar birbirleriyle mücadele eden PKK ile Peşmerge güçlerinin aynı cephede omuz omuza Irak güçlerine karşı savaşmaları kadar, Barzani’nin, KYB’nin ihanetine uğrayarak Kerkük’te stratejik noktaların büyük bir bölümünde yenilgiye uğraması Barzani’ye açık bir dersti doğrusu. Peşmerge Güçleri Genel Komutanlığı yaptığı açıklamada Talabani Peşmergelerinin üst düzey yöneticilerini ihanetle suçladı. Bazı hassas ve kritik stratejik bölgelerin (Dakuk ilçesi ve Tuzhurmatu bölgesi) çatışmadan Haşdi Şabi ve İran Parsadan Ordusu’na teslim edildiği açıklanmıştı. IKBY Başkanı Mesud Barzani’ye yakınlığı ile bilinen Kürdistan 24TV Kerkük’ün düşmesinin ardından “Talabani ailesinin kentin teslim edilmesi konusunda İran ile anlaştığı ortaya çıktı” iddiasında bulunmuştu.


PKK, Kerkük’e
neden ve nasıl girdi?

PKK’nın Kerkük’e sızması, iç savaş ve kaos yaratma faaliyetleri Kerkük Valisi aynı zamanda CIA elemanı Necmettin Kerim sayesinde olmuştu. Kerkük’te sayıları tam bilinmemekle beraber 700’ün üzerinde PKK terör örgütü militanı olduğu sanılıyor. Kerkük Valisi Kerim, Musul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra ABD’de uzun yıllar kaldı. ABD’nin 1972’den itibaren Kürtçülük faaliyetleri açısından özel olarak yetiştirdiği CIA ajanlarından biri olan Vali Kerim, 1991-1999 yılları arasında Kuzey Amerika Kürt Ulusal Kongresi kurucu üyesi ve başkanı olarak görev yaptı. Aynı zamanda Washington Kürt Enstitüsü’nün kurucusu ve başkanı olan Kerim ayrıca KYB üyesi. PKK’nın sözde üst düzey yöneticileri Sabri OK ve Murat Karayılan ile iyi ilişkiler içinde olduğu görünüyor. 29 Mayıs 2011’de Kerkük Valisi seçilen Kerim, Kürdistan bayrağı kararı ile gerilim yaratan aynı zamanda Barzani’nin 25 Eylül’de yaptığı bağımsızlık referandumuna Kerkük’ün de katılma kararını veren yani Barzani’yi ABD menfaatlerine kurban eden isim.

Ayrıca IKBY Başkanı Mesud Barzani’nin KDP ve KYB Peşmergeleri arasında yaşanan güven sorunu nedeniyle, KYB Peşmergelerinin çekilme ihtimaline karşı PKK’nın Kerkük’e sızmasına göz yumduğu analizleri gerçeği yansıtmıyor. Zira PKK’nın Kerkük’e girdiği süreden günümüze Kerkük’te iç savaş çıkaracak eylem ve faaliyetler içinde bulunmasına Barzani tarafından göz yumulması karşısında sabık Vali Kerim’in Kerkük’te yaşayan Kürtlere ayaklanma çağrısı yapması açık bir stratejinin devamına demografik yapının değiştirilmesine yönelik asimilasyon politikalarına işaret ederken Irak’ın toprak bütünlüğünü de açıkça tehdit ediyor. Nitekim PKK’nın Kerkük’e girmesi karşısında Bağdat yönetimi bu durumu savaş ilanı olarak değerlendirmiş, Kerkük - Erbil arasında başlayan savaşın ana nedeni PKK olmuştu.

PKK’nın Kerkük sokaklarına inerek gövde gösterisi yapması kent merkezindeki bazı cadde ve sokak başlarını tutması, Dakuk başta olmak üzere Irak ordusu ile çatışması Kerkük Türkmenlerini endişelendirdi. Bağdat yönetiminden PKK’nın Kerkük’ü terk etmesi için gerekli tedbirleri alma çağrısı yapan Türkmenler son olarak kendilerini koruyacak tedbirleri kendilerinin alacağı çağrısını yaptı. PKK’nın Kerkük’te Peşmerge ile birlikte çatışarak sahaya inmesi Türkiye’yi de aşırı rahatsız etti. Zira Kerkük’teki Türkmen soydaşlarımızın güvenliği ve Türk kimliğinin korunmasına yönelik tehditler Türkiye’nin kırmızı çizgisiydi. Bu nedenle Kerkük’te yaşayan Türkmenlere bir zarar gelirse veya PKK Kerkük’te kalmaya devam ederse Türkiye gecikmeksizin Türkiye Irak hükümeti ile birlikte Kerkük’e girme kararlığında.

Afrin operasyonu şart

İdlip Barış ve Gözlem Operasyonu’nun ilk haftasında askerlerimiz mevzi kazmaya başlamıştı. Bereket Dağı’ndan burnumuzun dibindeki PKK/PYD’nin hareketleri askerlerimiz tarafından açık bir şekilde izlenebiliyor. Suriye’nin doğusundan Akdeniz’e uzanan terör koridorunu bozmanın yolu Afrin’e yapılacak operasyondan geçiyor. Bu nedenle operasyon şart. İdlip’le Afrin’i birbirine birleştirecek PKK/YPG’nin kontrolünde olan Afrin, Türk Ordusu tarafından 4 koldan kuşatılmış bulunuyor. Kilis, Hatay ve İdlip Türk Ordusu tarafından Azez Özgür Suriye Ordusu tarafından kuşatılmış durumda. Operasyon her an başlayabilir.

Kerkük savaşı ile ilgili Trump’un “Taraf tutmuyoruz. Irak’a girmek zaten bir hata idi” açıklaması herhalde CIA ve Obama’yı hedef alan bir açıklama? Aynı zamanda ABD kurumları arasındaki iç savaşın da artarak devam ettiğinin bir göstergesi.

#IKYB
#Irak
#Barzani
#PKK
7 yıl önce
Türkiye Kerkük’e girmeli
Kara dinlilerle milletin savaşı
Hz. Mevlânâ: İçte ve dıştaki pislik, namazın tasviri
“DAEŞ’le savaş”tan üretilen kirli meşruiyet
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek