|
Örtülü af çıkacak mı?

24 Haziran Seçimleri öncesinde kısmi örtülü bir af çıkması Ak Parti kabul etse dahi zaman açısından pek mümkün görünmüyor. Zira af için 330 milletvekilinin onayı gerekiyor.


Cumhur İttifakı’nı ana nüvelerini oluşturan AK Parti ve MHP’nin Meclis’teki sayısı yetiyor yetmesine de af ile ilgili tasarının 1 hafta içinde Meclis’ten geçmesi gerekiyor. Ancak 21 Mayıs’ta milletvekili aday listeleri açıklandıktan sonra TBMM’yi faaliyete geçirip çalıştırmak deveye hendek atlatmaktan daha zor görünüyor. Esasen Türkiye’nin beka mücadelesi verdiği bir konjonktürde kısmi de olsa örtülü af çıkarması terör örgütleriyle mücadeleyi zayıflatma riski taşıyor. Geçmişte Rahşan affında olduğu gibi üst yargıda veya Avrupa İnsan Hakları Mahkeme’sinde ‘’Koşullu salıverme süresinin genişletilmesi beraberinde denetimli serbestliğin arttırılması gibi nedenlerle kısmi örtülü affın terör örgütlerini de kapsaması da yabana atılmayacak bir tehdit olarak karşımızda duruyor. ABD ve Batı ülkelerinin FETÖ ve PKK’nın Suriye kolu YPG’yi terör örgütü olarak kabul etmemeleri bu açık tehdidi yadsınamayacak şekilde gözler önüne seriyor. Hukukçulara göre Türkiye’de en son olarak çıkarılan genel af Anayasa’nın 87. maddesinde TBMM’ye tanınan yetki doğrultusunda 5/3 nitelikli çoğunlukla 15 Mayıs 1974 tarihinde Meclis’te kabul edilen Cumhuriyet’in 50’nci yılı affı idi. Bahçeli’nin kısmı af önerisinin ceza hukukundaki karşılığı ise genel af olarak nitelendirilemez. Bu durum ‘örtülü af ‘ olarak kabul edilir. Rahşan affı adıyla bilinen bu uygulamada cezanın bir miktarının silinip, koşullu salıvermenin otomatiğe bağlanması cezaların, davaların ve duruşmaların ertelenmesi esas alınır.

Cumhur İttifakı’nın ana omurgasını oluşturan MHP lideri Bahçeli ‘’Ülkü ve ülke sevdalısı olarak davalarının gözü kara yiğitleri olarak lanse ettiği Alaattin Çakıcı ve Kürşat Yılmaz’ın 100 bin ülkücünün imzasıyla Cumhurbaşkanı adayı gösterilmesi halinde bu kahramanlar için de cezaevinden çıkarılmaları için bir kampanya yapılacak mıydı?” serzenişinde bulunarak Cumhurbaşkanı Erdoğan dışındaki tüm Cumhurbaşkanı adaylarını ve ‘Millet ittifakı’nı yaylım ateşine tutarak FETÖ ve PKK ile işbirliği ve ihanet içinde olmakla suçladı. HDP eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ı PKK’nın siyasi acentesi olarak niteleyen Bahçeli vatan hainlerinin, ülkücü katillerinin Cumhurbaşkanı adayı olmasının bile demokrasi tarihine bir darbe olduğunun akıllara kazındığını iddia etti.

AK PARTİ AFFA SICAK BAKMIYOR MU?

Adalet Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre halen cezaevlerinde 245 bin mahkum bulunuyor. Bunların 50 bini terör(35 bini FETÖ) 5 bini cinsel saldırı, 25 bini adam öldürme suçundan cezaevinde. Bahçeli’nin kısmi örtülü af önerisine göre bu 3 üç suç grubundan cezaevinde olan 80 bin mahkum af çıkarsa bu aftan yararlanamayacak. Cezaevlerinde hırsızlıktan 40 bin, dolandırıcılıktan 24 bin, uyuşturucudan 55 bin, yaralamadan 22 bin, diğer suçlardan 24 bin mahkûm bulunuyor. Af çıkması halinde 165 bin tutuklu ve hükümlü bu uygulamadan yararlanacak. Kamuoyunda Bahçeli’nin af önerisinin kabul edilmesi halinde bu affın Rahşan affı olarak bilinen ‘’Şartla salıverme ve erteleme yasası’’ile aynı akibeti paylaşacağına yönelik bir algı oluşmuş durumda. Rahşan Ecevit, önerdiği af için “Ben affı garibanlar için istedim, katiller yararlandı” demişti.

2 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başdanışmanı Yiğit Bulut, Star gazetesindeki köşesinde genel af çağrısı yaparak, “Bazı suçlar hariç GENEL BİR AFFI hayata geçirelim ve ‘her vatandaşı’ suçsuz kabul ederek yeniden doğmuş gibi bir şans verelim” ifadelerini kullandı. 3 Mayıs’ta ANKA haber ajansı geçtiği kulis haberinde, AK Parti’nin seçim öncesinde 100 bin kişinin yararlanacağı bir af yasası üzerinde çalıştığını kaydetti. 12 Mayıs, MHP’nin lideri Devlet Bahçeli “kader kurbanlarına” af önerisinde bulundu. 13 Mayıs Binali Yıldırım: Af gündemimizde yok demişti. 14 Mayıs MHP lideri Bahçeli’nin ‘af’ çağrısıyla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ‘Kader mahkûmlarının affına dair bir beklenti var, tartışmaya değer’ dedi. 14 Mayıs’ta Devlet Bahçeli’nin ‘af’ çıkışıyla ilgili soruya yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Bizim şu anda böyle bir düşüncemiz kesinlikle yoktur’ demişti. Önemli bir husus da AK Parti milletvekillerinin AF konusunda görüş belirtmemeleri için uyarılmaları. Bu gelişme ve açıklamalardan anlaşıldığı gibi AK Parti’nin bu kez Bahçeli’ye rağmen af çıkarma gibi bir isteği yok, Bilhassa seçimler öncesinde af çıkarmak siyaset açısından ayrı bir risk taşıyor. Bu kez Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın medyayı ters köşe yapmak gibi bir niyeti yok sanırım.

Kısmi af belki başka bahara!

#Ak Parti
#CHP
#Seçim
6 yıl önce
Örtülü af çıkacak mı?
ASPAVA
Labirent…
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…