|
Türkiye’nin yüz akı TRT WORLD
Dün başlayan ve bugün Sayın Cumhurbaşkanı’nın konuşmasıyla kapanacak olan son derece önemli bir uluslararası etkinlik vardı:
TRT WORLD Forum
Bu yıl ilki düzenlenen Forum, lafta değil fiiliyatta da uluslararası bir hüviyet taşımakta. Salı akşamı TRT’nin ‘yeni nesil’ Genel Müdürü
İbrahim Eren
beyin 10 kadar gazeteciye verdiği yemeğe ve dün de açılışa katılma şansı buldum.

Türkiye’nin uluslararası iletişim ağları içindeki yerini belirleme şansı olan ve “bir devletin kendi ülkesiyle ilgili algıyı diğer ülkelerin halkları nezdinde yönetmesi” olarak tanımlanan
Kamu Diplomasisi
’nin ülkemizdeki en önemli aracı olduğuna inandığım
TRT WORLD
’ün bir yıl gibi kısa bir zamanda geldiği nokta ve düzenlediği foruma gösterilmiş olan uluslararası teveccüh, her türlü takdirin üzerindedir.

Uluslararası kanalımız izlenebildiği ülke sayısını kısa sayılacak zaman diliminde 113’e çıkarmış. Hedef, Türkiye’nin tezlerini kör kör parmağım gözüne şeklinde anlatmak değil. Tam tersine. Kanal, gerçeği, sadece gerçeği göstererek, Türkiye, islamofobi, terör, mülteciler meselesi, Birleşmiş Milletler’de çözümleri engelleyen 5’li grup gibi yapıların oluşturduğu çarpıtılmış algıları düzeltmek ve dünyada adalet ve barışın tesis edilmesine katkıda bulunmak gibi bir misyon yüklenmiş…

Dün başlamış olan bugün de devam eden devasa organizasyon, TRT WORLD’ün bu misyonu hakkıyla yürütebileceğinin kanıtlarından biriydi...

Açılış konuşmalarını TRT Genel Müdürü
İbrahim Eren
, TRT’den sorumlu Bakan
Bekir Bozdağ
ve
Başbakan
Binali
Yıldırım
yaptılar…

Yıldırım’ın konuşması TV’lerde canlı yayınlandı. Bugünkü gazetelerde de vardır. Ayrıntı mutlaka okunmalı. Bizi en etkileyen cümlenin altını bir kez biz çizelim. Siyasi iletişimin de temelini oluşturan “Sorunları torunlara havale edersek hiçbir şey çözülmez” gibi vecizelerin dışında, üç yalın ilkeden söz etti Başbakan. Dedi ki: “Önce siz bileceksiniz. Sonra mutlaka toplumla paylaşacaksınız. Ve nihayet sadece gerçekleri söyleyeceksiniz!”

Bir TV kanalı için olduğu kadar bütün liderlik pozisyonları için geçerli olan bu yaklaşım, AK Parti’yi 2002’de iktidara getiren
‘yumuşak konuların’
başında geliyordu. Ben 3İ diyordum… İstişare, İkna ve İttifak…

Sayın Bakan, Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’nin bu en önemli ‘kendini ifade etme ve iletişim’ kanalına atfettikleri değer, verdikleri önem, Kamu Diplomasisi ve ülkenin tanıtımı gibi konularda çeşitli girişimlerin konsolide edilerek tek merkezden organize edilmesinin hayati ehemmiyete haiz olduğuna inananlara çok iyi gelmiştir… Bu etkinlik inşallah bu yolda atılmış bir adıma ve ülke markasının gelip düğümlendiği sorunların çözümü için gerekli kararların alınmasına vesile olur.

Yeter ki sürdürülebilirlik konusunda ısrar edelim… Forum’un bu yılki teması
“Belirsizlik çağında değişime ilham olmak”
… Forum yine uluslararası katılımla gelecek yıl başka bir tema altında yürütülecekmiş.
TRT WORLD, bu etkinlikle birlikte bir de sosyal sorumluluk kampanyasına start veriyor. İngilizcesi
“Am I not a child?”
(Ben bir çocuk değil miyim?) Avrupa’daki çocuk mülteciler meselesini işleyecek olan TRT WORLD, çeşitli yayın ve etkinliklerle bu kanayan yaraya dikkat çekmeyi hedefliyor…

TRT’yi ve ona cesaret, destek verenleri kutluyorum…

  • ‘İşe iade uyanıklığı’ önlenebilecek mi
  • Medya haberi, “Tüm çalışanlar için yeni dönem başladı!” diye verdi.
    İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı
    görüşülüp, yasalaşmış. Böylece işçi ve işverenin uyuşmazlıklarında mahkemeye gitmeden önce arabulucuya başvurmak zorunluluğu getirilmiş.
  • İş dünyasının illâllah dediği, içine düşeceği abuk sabuk durumlardan kurtulmak için, çalışanlara olmadık koşullar dikte edebildiği sıkıntılı zemin, bir ihtimal değişecek; durduk yerde verdiği sözden, attığı imzadan geri dönmeyi kendine yakıştırmak durumunda kalan çalışanlar için de belki bir nefes alma noktası ortaya çıkmış olacak…
  • Bugüne kadar zaman zaman karşılanan durum şu idi:
  • İşveren, bir ya da birden fazla çalışanla, verimliliği artırmak, ya da şu veya bu şekilde hal ve tavrından, üretim ya da hizmetinden duyulan memnuniyetsizlik nedeniyle veya değişen şirket koşullarına uyum sağlayamamasından dolayı, yolları ayırıyor.
  • İşveren ve çalışan anlaşıyorlar. Çalışanın bütün hakları ödeniyor. İhbar, tazminat, varsa izin hakkı vs… Çalışan da bütün haklarını aldığına dair bir belge imzalıyor ve işvereni ibra ediyor…
  • Paranın tahsilatı biter bitmez, ikinci perde devreye giriyor ve çalışan, işverene işe iade davası açıyor. Çalışan da biliyor işverenin onu işe geri almayacağını. Amaç da o değil zaten. Mahkemelerin bir şekilde bu durumlarda tüm imzalara rağmen çalışandan yana karar vereceğini, ibrayı yok sayacağını da biliyor arkadaşlar. Amaç işverenin mahkemenin işe iade kararını uygulamamak için vereceği birkaç on bin liralık, etik olarak hak edilmemiş, ancak yasal olarak anaların ak sütü kadar helal olan o parayı koparmak…
  • İşte yeni uygulamayla konu mahkemeye gitmeden taraflar arasında bir ‘arabulucu’nun, ‘hakemin’ önünde bir kez daha görüşülecek…
  • Bakalım bu şekilde, özellikle itibar kaybı nedeniyle çalışanın aleyhine gelişebilen bu durumun çözülmesi sağlanabilecek, işverenin yan yollara sapması da engellenebilecek mi?..
#TRT WORLD
#Medya
#İş Kanunu
7 yıl önce
Türkiye’nin yüz akı TRT WORLD
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset