|
Hüsnükuruntu ile temenni arası bir şey…

Atatürk’ün ölümünden iki yıl sonra kurulan Köy Enstitüleri’ni Atatürk’ün “ilk iş olarak” kurduğunu söylemişti… 1939 yılında çıkarılan Zeytin Kanunu’nu Atatürk’ün çıkarmış olduğunu Meclis kürsüsünden ilan etmişti… En küçük tarih nosyonundan bile uzak bir yaklaşımla, dünyadaki pek çok cumhuriyetin Atatürk’ten yararlanılarak kurulduğunu da iddia ederken kendinden gayet emindi. Dün de Fatih Sultan Mehmet ve Roman Vatandaşlar ilişkilendirmesinden haberdar olduk ki, ‘evlere şenlik’ bir beyanlar zincirinin, unutulmaz halkalarından biri de zaten gündemdeydi: Aynı Kılıçdaroğlu, iki kezdir muhteşem (!) bir seçim tahmininde bulunuyordu:

“Cumhurbaşkanlığı seçimini en az yüzde 60’la alacağız!”



Sonrasında, olayı ‘birinci çoğul şahıs’la ifade etmesine bir açıklık da getirmiş: “Alacağız dediğim, belli ilkelere inanan herkes var. Bütün partiler var. Yargı bağımsızlığı, Türkiye’nin istikrarı, medya özgürlüğü gibi temel demokratik kavramlar etrafında birleşen herkes, her parti”. Aferin Kemal Bey’e. Kendini bu kez sadece CHP’nin değil, İyi Parti, Saadet ve HDP’nin de lideri ve adayı olarak gör.

Bu haberi veren Cumhuriyet gazetesi, belli ki olaya bir de bilimsel(!) destek vermek istemiş. Şöyle buyurmuşlar:

“2019 anketleri 16 Nisan sonuçlarına yakın: Evetçiler, hayır blokuna kayıyor. Geçmişte yüzde 50’leri yakalayan AKP, bu kez MHP’yi yanına almasına karşın eski oyunun üzerine çıkamıyor. Anketler 16 Nisan sonuçlarına yakın.

AKP-MHP ittifakının rakamsal durumuyla ilgili ilk analiz, AKP’ye de anketler yapan ANAR Araştırma Şirketinin Genel Müdürü İbrahim Uslu’dan geldi.

Uslu, ’Referandumda parti tabanları nasıl tepki verdilerse, aşağı yukarı o tepki ya da tutumlarını sürdürüyor’ diyerek, referandumdaki sonuçların büyük oranda korunduğunu belirtti. Uslu ittifakın ‘cumhurbaşkanı seçiminde 1+1=2 etmeyeceğini’ vurgularken, cumhurbaşkanı seçimlerinde Erdoğan’ın oyunun yüzde 51.5- 52 arasında olduğunu görüyoruz’ dedi.

Bu tespit, iktidar partisi açısından en son 1 Kasım 2015 seçimlerinde tek başına yüzde 50 oy oranını yakalarken, şimdi MHP’yi de yanına almasına karşın aynı oranlara ancak sahip olması gibi bir sıkıntıya işaret ediyor.

CHP kurmayları, kendilerine ulaşan bilgileri paylaşırken ‘Şu ana kadar ölçümlerin hiçbirinde AKP-MHP ittifakı yüzde 50+1’i aşamıyor’ rahatlığı içinde konuşuyor. Son günlerde muhalefet kulislerinde son anketlerde AKP-MHP oy oranının yüzde 43 olduğu bilgisi de seslendirilmeye başlandı.”

Anglosaksonların ‘Wishfull thinking’ dedikleri durum tam da budur işte. Bizdeki karşılığını da çok güzel bulmuşlar: Hüsn-i Kuruntu… (ya da Kubbealtı Sözlüğüne göre: Hüsnükuruntu…) Ya da ‘temenni’ diyorlar… İşin vahimi, bazıları ‘fark atarak kazanacakları’ iddiasını dilendire dillendire, kendilerini bu hayale öylesine kaptırıyorlar ki, inandıkları bir gerçek haline dönüştürdükleri bu masal süreci sonuçlanıp da, seçimlerde beyin üstü çakıldıklarında, bu sefer başlıyorlar, “Seçimin gerçek galibi biziz, yok kıyılarda kazandık, ama merkezlerde oylarımızı artırdık” falan…

Bu sefer durum biraz daha farklı. Eğer Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı adayı olur ve kaybederse, 9 seçim kaybettiği halde bitmeyen siyasî hayatı artık sonlanır herhalde…

  • TRT WORLD: medâr-ı iftiharımız
  • Hafta sonu bir toplantı için yurt dışındaydık. Üç gün süresince sadece TRT WORLD’ü izledik. Son 2 yıldır uluslararası yayıncılıkta kaydettikleri aşama ve yayın kalitesi her türlü takdirin üzerindedir. Genç, ancak yetenekli kadrolarıyla hem bölgemizde hem de dünya genelinde birçok konuda önemli projelere imza atmışlar.
  • Biz her ne kadar haberlere odaklansak da, TRT WORLD’de son derece önemli belgeseller var. Daha önce ödül alan Cerablus ve Organ Mafyası belgesellerinin ardından 6 bölümlük ‘’Hidden Threat PKK’’ (PKK Gizli Tehlike) belgeseli de yayına girmiş.
  • Belgeselde; PKK’nın Avrupa’da yapılanması, kirli ilişkiler ağı ve yasadışı faaliyetleri anlatılıyor. Belgeselin 3. bölümü PKK’nın Kuzey Irak ve Suriye içerisindeki yapılanması ve silah altına aldığı çocukları konu alınmış. Kaçırmış olanlar ilk üç bölümü şu adreslerden izleyebilir ya da yabancı dostlarına izlemelerini tavsiye edebilirler…

1. Bölüm

2. Bölüm

3. Bölüm

#Köy Enstitüsü
#Eğitim
#TRT World
6 yıl önce
Hüsnükuruntu ile temenni arası bir şey…
Yeni bir döneme girerken
Çözüme bak, "oy da yok"(muş), oy oy oy
O zaman bu bayram
Efendimiz’in (sav) orucu-2
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1