|
Akıllı Sergen
Geçmişi unutmazsak geleceğe ümitle bakarız:

"Futbolla yatıp futbolla kalkan bir "topçu"dan hayır gelmez. Zaten, futbol dışında başka uğraşları olmayan bir sporcu, "iyi topçu" olamaz.

Konumuz Sergen. At yarışlarına meraklı olduğu için bu yetenekli sporcu sürekli tenkid ediliyordu, işte o dönemlerde (birkaç yıl önce) bazı örnekler getirerek "Sergen'in akıllı davrandığını" yazmıştım. Aradan geçen süre içinde, belli-başlı bir başarısı olmamasına rağmen Sergen kendisini unutturmadı ve hep bir yıldız olarak kaldı. Sonunda da Fenerbahçe'ye geçti.

Bir işi sevmek, hatta vurgun derecesinde yapmaya çalışmak, yetenek olmayınca işe yaramaz. Uğraştıkları dallarda ilerlemek amacında olanlar çok çalışmak, aynı zamanda (varsa) içlerindeki yeteneği bulmak zorundadırlar.

Pek çok ülkede gençlere gelişi-güzel spor yaptırılmıyor. Herşeyden önce "hangi spor dalına yönelik yetenek sahibi oldukları" bilimsel ölçülerle ortaya çıkarılıyor, sonra da o sporu yapması öğütleniyor. Bir futbolcu, sadece top koşturarak ideal noktaya varamaz; halter yapmalı, cimnastikle, koşuyla fiziğini güçlendirmeli. Büyük düşünmelerde, fizik güç bir yerde zirve için yetersiz kalıyor. Bu bakımdan başarıda beyinin rolü en önde. Dünyanın en iyi silahını elinde tutan, daha önce davranıp tetiği çeken sıradan bir silahlıya yenilebiliyor. Çağımızın önde gelen düşünürlerinden Bertrant Russell'in bir iddiası vardır ki bu da şudur: "Almanlar 2. Dünya Savaşı'nı kazanacaklardı ama savaşı yöneten generallerle siyasi şahsiyetler yıllık izin yapmadılar ve yenildiler.." Bu yenilgi, "Her gün aynı işi yapmanın ve düşünmenin sonucu elbet."

Sergen, müthiş bir yetenek. O'nun, bir dönemde Pele ile aynı safta tutulan George Best gibi eriyip gitmesine kimsenin gönlü razı olmaz. Belki O da bunun farkında ve cin gibi olduğundan esas işinin dışında uğraşlara yönelmiş. Hangisine daha çok zaman ayırabilirse o dalda zirvede kalacak. Atçılık, baht işi, bazen burun farkıyla herşey yitirilebiliyor. Ama bu delikanlının, bütün yaşantısının futboldan ibaret olmaması da ilgi çekici bir durumdur. Daima gündemde kalması da zaten bunun sonucundadır. İkinci uğraş, kişiyi kalıplaşmadan çıkarıyor ve beyni besliyor. İnsanın geleceği de beynin kontrolünde..."
#Sergen Yalçın
23 yıl önce
Akıllı Sergen
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset