|
Washington’daki iç savaş pisleşiyor!

ABD Dış İşleri Bakanı Rex Tillerson’ın Trump tarafından bir tweet mesajıyla azledilmesi ve yerine “CIA” başkanı Mike Pompeo’nun getirilmesiyle ilgili tartışma devam ederken hafta sonu Washington’u sarsan bir gelişme daha yaşandı.



Adalet Bakanı ve Başsavcı Jeff Sessions, bir süre önce FBI Başkan Yardımcılığı görevinden çekilen Andrew McCabe’i emekliliğine 26 saat kala kovdu. McCabe’in kovulması, Mayıs 2017’de Trump’ın FBI Başkanı James Comey’i azletmesinden sonra kurumda gerçekleşen ikinci büyük operasyon.

Comey’in “Rusya Soruşturması”nı Trump’ın istediği yönde götürmeyi kabul etmediği için azledildiğine inanılıyor. Ancak Adalet Bakanlığı, soruşturmayı yürütmesi için FBI eski Başkanı Robert Mueller’ı yetkilendirdi. Mueller, Trump için çok ciddi bir baş ağrısı oldu. Trump’çılar “Rusya Soruşturması”nın Trump yönetimine karşı FBI’ın ve Hillary Clinton taraftarlarının da içinde yer aldığı ‘Derin Devlet’in bir komplosu olduğunu savunuyorlar.

“Mueller Soruşturması”nın sonbahardaki ara seçimlere kadar uzayacağı ihtimalinden daha önce bahsetmiştik. Siyaset bilimcilere göre Amerikan seçmenleri epeyce süredir, Başkan Demokrat ise “Cumhuriyetçiler”in, Başkan Cumhuriyetçi ise “Demokratlar”ın “Kongre”yi kontrol etmelerinden yana eğilim sergiliyorlar. “NBC News” ve “Wall Street Journal” gazetesinin yaptığı yeni bir ankete göre seçmenlerin yüzde 50’si “Demokrat”, yüzde 40’ıysa “Cumhuriyetçi” kontrollü bir Kongre istiyor. Trump döneminde Demokratlar bazı önemli valilikleri Cumhuriyetçilerin elinden aldılar, Alabama eyaletindeyse bir Senato koltuğunu kazandılar. Kezâ Temsilciler Meclisi’nde boşalan bir koltuk için Pensilvanya’da yapılan seçimde de Demokrat aday kazandı. Cumhuriyetçilerin kalelerinde elde edilen bu zaferler ciddi bir sinyal. Hatta Pensilvanya seçimi Trump için ‘referandum’ olarak yorumlandı. Böyle hassas bir süreçte “Mueller Soruşturması”nın uzaması Cumhuriyetçiler’i kaygılandırıyor.

McCabe’in kovulmasının ardından, Trump’ın avukatı John Dowd’ın Başsavcı Yardımcısı Rod Rosenstein’dan “Mueller Soruşturması”nın durdurmasını istemesi tartışmaları kızıştırdı. Demokratlar ve bazı Cumhuriyetçi senatörler soruşturmasının durdurulmasının çok ciddi bir anayasal krize yol açacağını savunuyorlar. Trumpçılar ise bir süredir Rosenstein’ın Mueller’i görevden alması için çağrılar yapıyorlar. Mueller’i azletme yetkisi sadece Rosenstein’ın yetkisi dahilinde. Rosenstein ise buna yanaşmıyor. Ancak Trump, Rosenstein’ı kovabilir, yerine Mueller’ı gönderecek birini getirebilir. Bu seçenek ise Richard Nixon’u Başkanlıktan eden “Watergate Skandalı”nın tekrarı olarak yorumlanıyor. Kongre’nin iki kanadından da Mueller’ın azledilmesinin Trump için geçmemesi gereken bir ‘kırmızı çizgi’ olduğu uyarısı yapılıyor. Trumpçılara göreyse Mueller’ın Trump ve ailesine yönelmesi bir ‘kırmızı çizgi’dir.

McCabe’in kovulmasını “Demokrasi için harika bir gün” diye karşılayan Trump “Rusya Soruşturması”nın durdurulmasını da istedi. Cumhuriyetçi Senatör Jeff Flake ise “demokrasi için korkunç bir gün olduğunu düşünüyorum” dedi. Senatör Lindsey Graham’a göreyse Mueller’in azledilmesi Trump’ın başkanlığının sona ermesinin başlangıcı olur. Mueller’ın engelleme olmadan görevine devam etmesi gerektiğini savunan Graham, “Görüşümü paylaşan birçok Cumhuriyetçi var” diyor. CIA eski Başkanı John Brennan ve FBI eski Başkanı James Comey de yayınladıkları tweet’lerde Trump’a ağır suçlamalarda bulundular.

“Mueller Soruşturması” giderek dallanıp budaklanıyor. Amerikan medyasında her gün yeni bir iddia ortalığa saçılıyor. Mesele en başta neydi? Ruslar, Trump’ın kazanması için seçimlere müdahale etmişlerdi. İddia buydu. Ruslar’ın seçimlere müdahale edip etmedikleri ayrı bir konu tabii ama gelinen noktada Washington’un fena halde allak bullak olduğu bir vakıâ.

#ABD
#Tillerson
#CİA
6 yıl önce
Washington’daki iç savaş pisleşiyor!
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!
Enerjide bağımsız olmak
Târihin doğru yerinde durmak