|

Yatsı namazı saat kaçta? Yatsı namazı vakti ne zaman?

Yatsı namazı ezanı saat kaçta okunuyor, İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer illerin yatsı namazı vakti ne zaman? sorularının yanıtı haberimizde. Halk arasında üç aylar olarak bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayını içerisinden bulunan ilk kandil Regaip gecesi bu yatsı kutlanacak. Peki yatsı namazı saat kaçta? İşte ayrıntılar...

Yeni Şafak
12:03 - 22/03/2018 Perşembe
Güncelleme: 12:14 - 22/03/2018 Perşembe
Diğer
Yatsı namazı ezanı saat kaçta okunuyor, yatsı namazı vakti ne zaman? sorularının yanıtı haberimizde.
Yatsı namazı ezanı saat kaçta okunuyor, yatsı namazı vakti ne zaman? sorularının yanıtı haberimizde.

Yatsı namazı ezanı saat kaçta okunuyor, yatsı namazı vakti ne zaman? sorularının yanıtı haberimizde. Mübarek Ramazan ayı öncesindeki Recep ve Şaban ayı içerisinde Regaip, Berat ve Miraç kandilleri kutlanıyor. Bu gecelerde Müslümanlar camilere akın ediyor. Osmanlı döneminden bu yana kutlana gelen kandil geceleri günümüzde de kutlanmaya devam ediyor. Peki Yatsı namazı saat kaçta, yatsı ezanı vakti ne zaman? İşte ayrıntılar…

YATSI NAMAZI SAAT KAÇTA?

İstanbul'da yatsı namazı ezanı 20:44, Ankara'da 20:27, İzmir'de 20:48'de okunacak.

YATSI NAMAZI NE ZAMANA KADAR KILINABİLİR?

Yatsı namazının vakti, akşam namazının vakti çıktıktan sonra başlar, “imsak” vaktine (tan yerinin ağarmaya başlamasına) kadar devam eder (Tahâvî, Şerhu me‘âni’l-âsâr, I, 159; Kâsânî, Bedâî’, I, 124; Merğînânî, el-Hidâye, I, 258; Zeylaî, Tebyîn, I, 81). Yatsı namazı bu süre içinde herhangi bir vakitte kılınabilir. Bununla birlikte bazı âlimler, bütün farz namazlarda olduğu gibi yatsı namazını da vaktinin ilk diliminde kılmanın Hz. Peygamberin (s.a.s.) tavsiyesi gereğince daha faziletli olduğunu söylemişlerdir. Buna karşılık yine bazı rivayetlere dayanarak yatsı namazını gecenin biraz ilerleyen diliminde kılmanın daha uygun olduğunu söyleyen âlimler de vardır (İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 28).Şâfiî mezhebine göre yatsı namazının vakti batı ufkundaki kızıllığın kaybolmasıyla başlar, tan yerinin ağarmasına kadar devam eder. Ancak bu mezhebe göre yatsı namazının vakti kendi içinde “faziletli”, “ihtiyârî”, “cevâz” ve “özür” olmak üzere dörde ayrılır. Faziletli vakit, vaktin başında kılınmasıdır. İhtiyarî vakit, gecenin ilk üçte bir vaktidir. Bundan sonra fecre kadarki vakit ise cevaz vaktidir. Bu vakitte yatsı namazını kılmak caiz ise de mekruhtur. Özür vakti ise yatsının cem-i takdim ile kılınacağı akşam namazı vaktidir (Nevevî, el-Mecmû’, III, 31).

VİTİR NAMAZI NEDİR, NASIL KILINIR?

Vitir namazı, yatsı namazından sonra kılınan, Hanefîlere göre üç rekâtlı vacip bir namazdır. Vitir namazının her rekâtında Fâtiha ve ardından bir sûre ya da birkaç âyet okunur. İkinci rekâtın sonunda oturularak sadece tahiyyât duası okunur. Üçüncü rekâtta kıraat tamamlandıktan (Fâtiha ve ardından bir sûre ya da birkaç âyet okunduktan) sonra eller kulaklara kadar kaldırılarak tekbir alınır ve kunut duaları okunur. Vacib olan bu namaz yatsı namazı kılındıktan sonra sabah namazının vakti girinceye kadar herhangi bir zamanda kılınabilir. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), “Vitir namazını yatsı namazı ile tan yerinin ağarması arasında kılın” (Ebû Dâvûd, Vitir, 1; Tirmizî, Salât, 220; İbnü’l-Hümam, Feth, I, 426) buyurmuştur. Uyanabilecek olan kimsenin vitir namazını gecenin sonunda, yani imsak vaktinden bir müddet önce kılması daha faziletlidir (Müslim, Salâtü’l-müsafirîn 162; Tirmizî, Salât, 222). Ancak uyanamayacağına dair endişe taşıyan kimsenin, vitir namazını uyumadan önce kılması uygun olur. Vaktinde kılınamayan vitir namazının daha sonra kaza edilmesi vaciptir (İbnü’l-Hümâm, Feth, I, 426).Diğer mezheplere göre ise vitir namazı kılmak sünnettir (İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 591-594).

VİTİR NAMAZINDA KUNUT DUASI BİLMEYEN NE YAPAR?

Hanefîlere göre, vitir namazının üçüncü rekâtında kunût yapmak vaciptir. Kunûtta tekbir alınır ve kunut duaları olarak bilinen “Allahümme innâ neste’înuke” ve “Allahümme iyyâke na’büdü” duaları okunur (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, III, 245; Tahâvî, Şerhu me‘âni’l-âsâr, I, 249; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 442). Bu duaları bilmeyen kimse ezberlemeye gayret eder; ancak ezberleyinceye kadar “Rabbenâ âtinâ” duasını okur veya üç defa “Allahümmeğfir lî” demekle yetinir.Şâfiî ve Mâlikîlere göre ise, sabah namazının ikinci rekâtında, rükûdan sonra kunût yapılır. Sabah namazında kunût yapmak Şâfiîlere göre sünnet, Mâlikîlere göre ise müstehaptır. Şâfiî veya Mâlikî mezhebine mensup imamın arkasında sabah namazı kılan Hanefî bir kimse, dilerse kunût duasına katılır, dilerse sessizce bekler (Merğînânî, el-Hidâye, II, 32,33).


#yatsı namazı
#yatsı namazı ne zaman
#yatsı namazı saat kaçta
#yatsı namazı vakti
#vitir namazı
#yatsı ezanı
6 yıl önce