|

Tıbbi ürünler market raflarından kalkıyor

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, tıbbi cihaz satış ve tanıtımına düzenleme getirdi. Yara bandı, pamuk, diş macunu, nefes açıcı burun bantlarının arasında olduğu 10 kalem dışındaki tıbbi ürünler marketlerde, internette ya da bu alanda ruhsatlandırılmayan başka bir iş yerinde satılamayacak.

Yeni Şafak
11:49 - 5/02/2016 Cuma
Güncelleme: 09:52 - 5/02/2016 Cuma
AA

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Ali Sait Septioğlu, il sağlık müdürlüklerinden ruhsat almayan iş yerlerinin bundan sonra belirlenen 10 kalem dışındaki tıbbi ürünlerin satışını yapamayacağını belirterek, "Tıbbi cihazlar sadece iki yerde satılabilecek. Ya satış merkezleri ya da bizim yetki verdiğimiz eczaneler" dedi.



Septioğlu, tıbbi cihazların satışı ve tanıtımına yönelik yapılan mevzuat değişikliğiyle ilgili yaptığı açıklamada, ilaç gibi tıbbi cihazların satış ve tanıtımlarının da belirli kurallar çerçevesinde ve belirli kişiler aracılığıyla yapılacağını söyledi.



Tıbbi cihazların teşhis ve tedavide büyük önem taşıdığının altını çizen Septioğlu, "Tıbbi cihaz çok geniş bir kapsam. Çok fazla ürün yelpazesi olan bir konu. Tıbbi cihaz da ilaç gibi düzenleme olan bir alandı. Eczacılık Fakültesi okumayanlar nasıl eczane açamazsa, insan sağlığının birebir temas ettiği ilaç noktasında böyle bir düzenleme varken tıbbi cihazın da belirli düzenlemelerle satılması gerekiyor. Ülkemizde ne yazık ki bugüne kadar tıbbi cihazlar herhangi bir düzenlemeye tabi olmadan, sadece ürünle ilgili belgeler tamamlandıktan sonra her yerde, herkes tarafından satılabilir durumdaydı. Biz bunu kontrol altına almak, Anayasa'nın da bize verdiği birinci görev olan halkın sağlığının korunmasını sağlayabilmek için tıbbi cihazların satış şartlarını ve satabilecek kişileri belirleyen bir düzenleme yaptık" dedi.



"Tıbbi cihaz bilgi bankasında 3 milyon ürün var"


"Tıbbi cihaz" tanımının çok geniş bir alanı kapsadığını anlatan Septioğlu, "Yara bandı, diş macunu, diş protez ürünleri, stent, tomografi cihazı gibi tıbbi cihaz bilgi bankasında 3 milyon ürün yer alıyor. Bu kadar geniş bir yelpazesi olan bir alanı halkın sağlığını göz önüne alarak koruyabilmek için, satış yerlerinin internet ortamına serbest şekilde girişini engelleyerek, belgelendirilip ruhsatlandırılmasını sağlayacak bir düzenlemeye ihtiyaç vardı" diye konuştu.



Satış merkezleri haricinde satışı yapılabilecek cihaz listesinin de 10 kalemde belirlendiğini ifade eden Septioğlu, şunları kaydetti: "Diş macunu ve diş protez ürünleri, kondom, hasta altı bezi, inkontinans pedi, topikal uygulanan sıcak soğuk kompres, yara bandı, flaster, pamuk, ağız çalkalama suyu, nefes açıcı burun bantları. Bu ürünler satış merkezleri haricinde de satılabilecek. Satış merkezi olmayan, örneğin marketlerde, bakkallarda, her yerde satılabilecek. Tıbbi cihazları ise sadece iki yer satabilecek. Ya satış merkezleri ya da bizim yetki verdiğimiz eczaneler. Eczaneler tüm tıbbi cihazları değil, bizim izin verdiklerimizi satabilecek. Tüm tıbbı cihazları ise tıbbi cihaz satış merkezleri satabilecek.



İnternetten, marketten ya da herhangi bir yerden tıbbı cihaz satışı mümkün olmayacak. Tıbbi cihaz satan yerler eğer bunu ispatlamışlarsa, mevzuat ve yönetmeliğimiz çerçevesinde sorumlu müdür, satış tanıtım elemanı belgelerini de almışlarsa oralara biz yönetmeliğimizin çerçevesinde birtakım hakları veriyoruz. Onlar başvurularıyla ruhsat alabilecekler."



"20 bin satış tanıtım elemanına eğitim verildi"


Septioğlu, tıbbi cihaz satış yerlerinde sorumlu müdür, satış tanıtım elemanı ve klinik destek elemanı olmak üzere üç grup personel tanımladıklarını belirterek, personel eğitimlerinin üniversiteler aracılığıyla uzaktan eğitim şeklinde verildiğini söyledi.



Satış yapacak firmaların bir sorumlu müdür ve satış tanıtım elemanı çalıştırma zorunluluğu olduğunu aktaran Septioğlu, klinik destek elemanlarının ise hastane içine girecek ürün satışı yapan tıbbi cihaz satış merkezlerinde istihdam edileceğini vurguladı. 11 bin kişiye sorumlu müdür belgesi verdiklerini dile getiren Septioğlu, 20 bin kadar satış tanıtım elemanı, 13 bin kadar da klinik destek elemanının eğitimlerini tamamlayıp belgelerini aldığını anlattı.



Eğitimlerini tamamlayan kişilerin tıbbi cihaz satış merkezlerinde çalışacak şekilde hazır hale geldiğini belirten Septioğlu, ruhsatlandırma sürecinin başladığını, bu kapsamda satış yerlerinin bulundukları yerdeki il sağlık müdürlüklerine başvurarak ruhsatlarını almaya başladığını söyledi. Septioğlu, ruhsatlandırma işlemini tamamlayanların sayısının bine yaklaştığını ifade ederek, "Bundan sonra halkımızın, tıbbi cihaz alışverişi yaparken, gittikleri yerde bu yerin ruhsatlı olup olmadığına mutlaka bakmaları lazım. Kendilerine ürün satışı yapan kişilerin yakalarında kimlik kartları olmak zorunda. Bundan sonra internet üzerinden, rastgele tezgahlardan tıbbı cihaz ürünleri almamaları gerekiyor" dedi.

#Ali Sait Septioğlu
#ilaç ve tıbbi cihaz kurumu
#ruhsat
#tıbbi cihaz
8 yıl önce