|

'Yaşayan fosil' yakalandı

Bilim insanlarının 80 milyon yıldır hiç değişim geçirmeden yaşadığı için 'yaşayan fosil' lakabını taktığı fırfırlı köpek balığı Portekiz’de yakalandı. Bu köpek balığı türünün dinozorlar zamanından beri aynı vücut yapısına sahip olduğu açıklandı.

Yeni Şafak
10:57 - 13/11/2017 Pazartesi
Güncelleme: 10:59 - 13/11/2017 Pazartesi
Diğer
Fırfırlı köpek balığının çenesinin çok güçlü olduğu ve dişlerinin jilet kadar keskin olduğu biliniyor.
Fırfırlı köpek balığının çenesinin çok güçlü olduğu ve dişlerinin jilet kadar keskin olduğu biliniyor.

Milyonlarca yıl boyunca hiçbir değişime uğramadan soyunu sürdürdüğü için bilim insanları tarafından 'yaşayan fosil' lakabıyla anılan ve son derece ender görülen fırfırlı köpek balıklarından biri Portekiz'de yanlışlıkla yakalandı. Avrupa Birliği adına, ticari balıkçılığın daha sağlıklı hale getirilmesi üzerine araştırma yapan bir ekip fırfırlı köpek balığına, Portekiz'in Algarve kıyılarında rastladı.

Sabah'ta yer alan habere göre, bilim insanları deniz yüzeyinin 700 metre derinliğinde yakalanan balığın 1.5 metre boyunda olduğunu kaydetti. Çok nadir olarak ele geçirilen fırfırlı köpek balığı denen bu türün 80 milyon yıldır evrime uğramadığı ve dinozorlar zamanından beri aynı vücut yapısına sahip olduğu açıklandı.

Bu türün 19'uncu yüzyıldan sonra keşfedilebildiği belirtildi. 42 aylık bir süreyle hala yaşamakta olan canlılar arasındaki en uzun gebelik süresine sahip olan canlı, 300'den fazla dişe sahip. Konuyu haberleştiren uluslararası basına konuşan uzmanlar ise şu ifadeleri kullandı:

  • Bir fırfırlı köpek balığına rast gelmeniz neredeyse imkansız. Ama yine de bir mucize gerçekleşir ve bunlardan birini görürseniz, kaçabildiğiniz kadar uzağa kaçın ve muhteşem çenesiyle jilet gibi dişlerinden sakınmaya bakın.
#Köpek balığı
#Fosil
6 yıl önce