|

WWDC 2018 etkinliği başladı

Apple’ın her yıl düzenlediği Dünya Geliştiriciler Konferansı (WWDC 2018) bu yılda başta iOS 12 olmak üzere önemli yeniliklerin ortaya çıkacağı bir etkinlik olacak. ABD’nin San Fransisco şehrinde gerçekleşen etkinlik şirketin CEO’su Tim Cook’n konuşmasıyla başladı. Etkinlik kapsamında macOS, iOS, watchOS ve tvOS gibi Apple ekosistemine ait işletim sistemlerine gelecek yenilikler tanıtılıyor. WWDC 2018 etkinliğini canlı olarak takip ediyoruz.

Yeni Şafak ve
19:56 - 4/06/2018 Pazartesi
Güncelleme: 22:59 - 4/06/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
WWDC 2018 etkinliği San Jose Convention Center'da gerçekleşiyor.
WWDC 2018 etkinliği San Jose Convention Center'da gerçekleşiyor.

Apple’ın düzenlediği WWDC 2018 etkinliği, San Jose Convention Center’da gerçekleşiyor. Teknoloji devi bu konferanslarda özellikle yeni işletim sistemlerini tanıtıyor.

Steve Jobs’tan sonra şirketin CEO’su olan Tim Cook’un konuşmasıyla başlayan etkinlikte macOS, iOS, watchOS ve tvOS gibi Apple işletim sistemlerine gelecek olan yenilikler tanıtılıyor.

Bugün tanıtılacak olan iOS 12’nin özellikleri arasında en çok merak edilenlerden birisi ‘dijital sağlık’ olacağa benziyor. Bu özellik sayesinde cihazlarınızı hangi sıklıkta kullandığınızı takip edebileceksiniz.

macOS’a ise yeni artırılmış gerçeklik (AR) yeteneklerinin gelmesi bekleniyor. Geliştiriciler için gerçekleştirilen bu etkinlik hafta boyunca devam edecek. Apple ayrıca bu hafta boyunca platformları için yazılım geliştirmeyle ilgili oturumlar düzenleyecek.

iOS 12 ortaya çıktı

Tim Cook sahneye çıkarak App Store’un önümüzdeki ay 10. Yıl dönümünü kutlayacağını ve haftada 500 milyon ziyaretçi ağırladığını söyledi. Geliştiricilerin yakında toplam 100 milyar dolar kazanacağını ekledi. Konferansa katılanlara hitaben, ‘Herkesin kodlayabilmesi için araçlar geliştirdik’ dedi. Yeni iOS 12 güncellemesinin tanıtımı başlıyor.

iOS 11’i destekleyen tüm cihazlarda çalışacak

Yeni iOS güncellemesi Craig Federighi tarafından iOS 12 adıyla duyuruldu. Federighi, iOS 12’nin bir önceki versiyonu destekleyen tüm cihazlarda çalışacağını söyledi. Yeni versiyonun performansı bir önceki işletim sistemine oranla çok daha iyi olacak. Uygulamaların %40 daha hızlı açılacağı belirtiliyor. Craig Federighi, işletim sistemi için odak noktasının sistemin yük altındayken çalışmasını sağlamak açıklamasını yaptı. Apple bu sayede eski cihazlar için performans geliştirmelerine önem verecek.


Artırılmış Gerçeklik (AR)

iOS 12’de artırılmış gerçeklik deneyimini tüm sistemde deneyebileceksiniz. Photoshop ile AR içeriği oluşturulabiliyor. Yeni bir iOS uygulamasıyla AR deneyimleri oluşturmak mümkün hale gelecek. Craig Federighi, sahneye çıkarak bir çantanın boyutlarını AR uygulaması sayesinde kolayca ölçtü.

ARKit 2, daha iyi yüz tanıma, daha gerçekçi grafik işleme ve 3B nesne algılama gibi yeniliklerle geliyor. Bir de ARKit 2 ile çok oyunculu oyunlar oynayabileceksiniz.


Animoji

Yeni eklenen animojilerle beraber iOS 12'de memoji'ler daha öne çıkacağa benziyor. iOS 12 ile gelen bu eğlenceli yenilikle kendi memojinizi kolaylıkla oluşturabiliyorsunuz. Bu sayede arkadaşlarınıza emoji ile verdiğiniz tepkiler daha özel bir hale gelecek.


Facetime

iOS 12 güncellemelesinde Facetime'a büyük ve önemli bir yenilik geldi. Facetime aracılığıyla artık 32 kişiya kadar grup görüşmeleri yapabileceksiniz. Facetime'a gelen kamera özelliği ile memojinizi kullanarak görüşmeye katılabileceksiniz.


Rahatsız etme

iOS 12 kullanıcılarının dikkatini dağıtacak şeylerden kurtarabilmesi için yeni özellikler geliyor. Bunların başında 'rahatsız etme' ve 'gece rahatsız etme' özellikleri yer alıyor. İkinci özellik sabah olduğunda bildirimleri size gösterecek. Ayrıca saat ekleme özelliğini kullanarak 'rahatsız etme' özelliğini daha esnek kullanabileceksiniz.

Shortcut

WWDC 2018 etkinliğinde Siri'nin önerilerde bulunmasını sağlayan yeteneği Shortcut tanıtıldı. Bu yenilik sayesinde klasörler oluşturarak Siri'nin size akıllı önerilerde bulunmasını sağlayabiliyorsunuz. Shortcut Editor'e eklediğiniz planları böylece sesli olarak yönetebileceksiniz.


Fotoğraflar

Yeni fotoğraflar uygulamasıyla yerleri şirket isimlerine veya ‘müze’ gibi kategori isimlerine göre aramak mümkün. Fotoğraf arama işlevi, yapay zekayı kullanıyor. Arama önerileri, artık konumları ve kategorileri de önerebiliyor. Örneğin toplantıya geç kalıyorsanız, Siri size toplantı organizatörünü armanızı tavsiye ediyor veya bir filme gittiğinizde Rahatsız etme modunu etkinleştiriyor.

Apple News

Apple New editörleri tarafından özenle seçilen makaleler öne çıkartılıyor. Stocks uygulaması baştan tasarlandı. Güncellenen uygulamalar arasında Voice Memos(sesli notlar) var ve artık iPad’e gelecek. iBooks’un tasarımı iOS 12 ile birlikte değişti.

Screen Time

Apple’In iPhone bağımlılığını azaltmaya yönelik olan girişimi size iPhone veya iPad’i nasıl kullandığınızı gösteren haftalık bir rapor çıkarıyor. Burada belirli bir uygulamada daha az zaman geçirmeniz gerektiğini görüyorsanız kendi limitinizi belirleyebileceksiniz. Bu uygulamayı gün içinde çok kullanırsanız, sürenin dolmak üzere olduğuna dair bir uyarı alıyorsunuz.

Çocukların erişimini sadece yaş olarak uygun görülen filmlere, uygulamalara ve web sitelerine göre kısıtlayabiliyorsunuz.


WatchOS 5

Apple Watch’larda kullanılan işletim sistemi çok daha yetenekli hale geldi. Sağlık ve fitness alanında aktivite izleyicisi, günlük koçluk, hedefler, aktivite paylaşma gibi özellikler getirilmiş. WatchOS artık yoga egzersizlerinizi algılayabilecek. Yeni hiking modu sayesinde hız, kalp hızı ve yükseklik ölçülebiliyor. Koşucular dakikadaki adım sayısını görebiliyor.


Telsize benzeyen bir mod olan Walkie-Talkie modu eklenmiş. Bu özellik sayesinde bir tuşa basarak konuşmaya başlıyorsunuz. İlk etapta kiminle Walkie-Talkie yapacağınızı seçmeniz gerekiyor. Bunun ardından karşı tarafa bir uyarı gidiyor. Bundan sonra basıp konuştuğunuzda arkadaşınız, sesinizi duyabiliyor. Arkadaşınız sesten önce bir titreşimle uyarılıyor.

WatcOS’un artık kendi WebKit’i var ve bu özellikle mesajlardaki web bağlantılarını açarak siteleri görüntüleyebiliyorsunuz. Uyarılar artık daha etkileşimli ve Siri’ye artık ‘hey Siri’ demenize gerek kalmadı kolunuzu kaldırarak konuşmanız yeterli oluyor.

Apple TV

tvOS ile artık Dolby Atmos sayesinde odayı dolduran bir ses elde edebileceksiniz. Apple TV uygulamasından ulaşılabilen 100’ün üzerinde kanal var. Apple TV’yi kontrol etmek için artık çok daha fazla seçenek var. Örneğin iPhone’da Apple TV’yi Control Center’ı kullanarak kontrol edebileceksiniz.

macOS Mojave

macOS’un yeni sürümü, ‘ilhamını profesyonel kullanıcılardan aldı ancak herkes için tasarlandı’ gibi iddialı bir girişle tanıtıldı. Yeni sürümün adı macOS Mojave olarak belirtiliyor. Mojave çölünden ismini alan işletim sisteminin en öne çıkan özelliği Dark Mode, dock ve menü çubuğunu koyulaştırmakla kalmıyor, pencerenin içeriğini de koyulaştırıyor. Bu sayede fotoğraflar, tam anlamıyla öne çıkıyor.

Dinamik masaüstü işleviyle Desktop Stacks, masaüstünüzün tüm içeriğini yığınlar altında topluyor. Bunları tür, tarih ve etikete göre düzenlemek mümkün. Bu işlev sayesinde masaüstündeki kalabalık kategorilere ayrılabiliyor.

#iOS 12
#WWDC 2018
#Apple
6 yıl önce