|

Uber iPhone kullanıcılarının ekranını kayıt ediyor

Bir güvenlik araştırmacısı bu hafta Uber hakkında ilginç bir detayı ortaya çıkardı. Uber uygulaması iOS 11 cihazlar ile gelen ekran kaydetme özelliğine erişebiliyor.

Yeni Şafak
12:46 - 7/10/2017 Cumartesi
Güncelleme: 12:51 - 7/10/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Uber uygulaması yüklü bir iPhone.
Uber uygulaması yüklü bir iPhone.

Araştırmacı Will Strafach, uygulamaların nelere erişebileceğini Apple’ın belirlediğini ve bazı özelliklerin ise yalnızca özel izin dahilinde yapılabildiğini söyledi. Strafach, Uber’in bu şekilde bir erişim izni verilen tek üçüncü taraf uygulaması olduğunu belirtiyor.

  • Apple uzmanı Luca Todesco bu özel iznin "com.apple.private.allow-explicit-graphics-priority" olarak bilindiğini açıkladı. Bu kod, uygulama geliştiricilerin iPhone’un ekran bilgisini piksel piksel okumasına ve yazmasına olanak tanıyor. Apple uzmanı Uber’in erişim izni ve geliştiricilerin kullandığı keylogging programlarını karşılaştırdı.

Şüphelere rağmen bu özel erişim izni iOS 11’in yayınlanmasından önce verilmiş. Kayıt ekranı özelliğinin üçüncü parti uygulaması olan Uber’e verilmiş olması bir güvenlik endişesi doğuruyor.

  • Uber’in geçmişte yaşadığı güvenlik sorunları göz önüne alındığı zaman, Apple’ın böyle bir erişim izni vermesi ilginç bir hamle gibi görünüyor. Geçtiğimiz yıl Apple CEO’su Tim Cook, Uber’i uyarmış ve eğer iOS kullanıcılarını takip ederse veya kuralları ihlal ederse uygulamayı App Store’dan çıkaracağını söylemişti.

Konuyla ilgili olarak Uber yetkilisi aşağıdaki açıklamayı yaptı.

#Uber
#Apple
#iOS
6 yıl önce