|

TESS yeni keşifler için hazır

NASA’nın uzun zamandır üzerinde çalıştığı uzay aracı TESS uçuşa hazır. Yeni uzay keşifleri yapmak üzere Pazartesi günü yola çıkıyor.

Yeni Şafak
11:41 - 14/04/2018 Cumartesi
Güncelleme: 11:57 - 14/04/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Yeni uzay aracı TESS'in görünümü.
Yeni uzay aracı TESS'in görünümü.

NASA, 2009 yılında uzaya gönderdiği Kepler uzay teleskobunun, yavaş yavaş ömrünü doldurması sebebiyle keşiflerin devamı için yeni bir uzay aracı üzerinde çalışıyordu. TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) adını verdikleri yeni uzay aracı, Kepler’in yarım bırakacağı işi devam etmek üzere Pazartesi günü yola çıkıyor.

Halihazırda uzayda olan Kepler, mümkün olduğunca çok sayıda gezegen arıyorken, TESS’de durum biraz farklı olacak. Dünya’ya en yakın yıldızların etrafındaki gezegenleri arayacak olan TESS, bu işlemi gerçekleştirirken Kepler ile aynı tekniği kullanacak. Fakat TESS’in gözlemleme kapasitesi Kepler’den 400 kat daha fazla. Bu sayede, gezegenlerin yapısını daha iyi inceleyecek ve bilim insanlarının gelecekteki uzay araştırmalarına ışık tutacak yeni veriler elde edecek.


NASA’nın tahminlerine göre TESS, sadece iki yıl içerisinde 200 bin farklı gezegen gözlemleyecek ve binlerce yeni gezegen keşfedecek. Dünyadan ortalama 240 bin kilometre uzakta görev yapacak olan TESS, gezegenimiz etrafındaki bir tam turunu 13.7 günde tamamlayacak.

#NASA
#Tess
#Uzay
6 yıl önce