|

Savaş robotları karaborsaya düşebilir

Savunma Sanayii Müsteşarlığı iştiraklerinden STM AŞ'nin teknolojik düşünce merkezi ThinkTech, yapay zeka ve bu alandaki olası gelişmelerin değerlendirildiği bir rapor hazırladı. Hazırlanan rapora göre ise yapay zeka ile donatılan savaş robotları yakın zamanda karaborsaya düşebilir ve günümüz silah satışlarının yerini alabilir.

Yeni Şafak
14:31 - 14/02/2018 Çarşamba
Güncelleme: 14:49 - 14/02/2018 Çarşamba
AA
Yapay zakanın robotlara entegre edilmesiyle birlikte robot teknolojisi katlanarak gelişti.
Yapay zakanın robotlara entegre edilmesiyle birlikte robot teknolojisi katlanarak gelişti.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı iştiraklerinden Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ'nin teknolojik düşünce merkezi ThinkTech tarafından yapay zeka ve bu alandaki olası gelişmelere ilişkin hazırlanan raporda, "Yapay zeka teknolojileriyle donatılmış robotlar karaborsaya düşerek geleceğin kalaşnikofları olma ihtimali taşımaktadır." değerlendirmesinde bulunuldu.

ThinkTech'in "Yapay Zeka-İnsandan Öte" başlıklı raporunda yapay zeka, "Bir bilgisayarın veya makinenin çeşitli iş ve işlemleri insana benzer şekilde yerine getirme veya karmaşık problemlere insanlar gibi çözüm üretme kabiliyeti." şeklinde tanımlandı.


Teknoloji devlerinin yatırım alanı

Farklı fikirlere sahip olsalar da yapay zeka uzmanları ve bu alana yatırım yapan teknoloji devleri, gelecekte dünya lideri olmak adına büyük bir motivasyonla çalışmalarını sürdürüyor.

Bugün, 2010'lu yıllardan 1990'lı yıllara bakıldığında, yapay zeka konusunda ne kadar büyük adımlar atıldığı görülürken, 20 yıl sonra bugünlere bakıldığında belki çok daha çarpıcı bir izlenim edinmek söz konusu olacak.

Elon Musk ve pek çok alan uzmanı, kısa, orta ve uzun vadedeki geleceği konusunda yapay zekanın kendi haline bırakılmaması gerektiğini belirtiyor.


Yapay zekanın, yıkıcı bir amacı gerçekleştirmek için programlandığında veya "zeka patlaması" (Intelligence Explosion) gerçekleşip yapay zeka kendini iyileştirmeyi ve geliştirmeyi öğrendiğinde, iyi bir amacı gerçekleştirmek üzere yıkıcı bir çözüme başvurduğunda durdurulamama riski bulunuyor. Bu nedenle yapay zeka teknolojileri geliştirilirken izlenebilir ve kontrol edilebilirliğinden ve hedefleri bakımından insanlığın hedefleriyle paralel ilerlediğinden emin olunması gerekiyor.


Savunma sanayisinde firmalar yarışıyor

ThinkTech'in raporunda, günümüzde savunma sanayisinde pek çok firmanın otonom ve akıllı sistemler geliştirmek üzere birbiriyle yarış halinde bulunduğuna dikkat çekildi.


Bu durumun gelecekte bir yapay zeka savaşı ihtimalini gündeme getirdiğine yer verilen raporda, şu yarıda bulunuldu:

  • "Yapay zeka teknolojileriyle donatılmış robotlar karaborsaya düşerek geleceğin kalaşnikofları olma ihtimali taşımaktadır. Bu gibi nedenlerden ötürü devletler, politikacılar, yapay zeka teknolojisi üreten firmalar ve araştırma kurumlarının daha fazla gecikmeden yapay zeka çalışmalarının insan ırkıyla ve onun hedefleriyle uyumlu bir şekilde ilerlemesini sağlamak amacıyla resmi bir ortak anlayış geliştirmeleri gerekmektedir."
#robot
#Yapay zeka
#Kara borsa
6 yıl önce