|

Robot Pepper Parlementoya tanıklık edecek

İngiliz Parlementosu tarafından tanık olarak çağırılan Pepper isimli robot, tarihte ilk bir yasama organı karşısına çıkacak. 2014’ten beri İngiltere’de bir üniversitede bulunan Pepper yapay zeka, robot bilimi ve Endüstri 4.0 konularına tanıklık yapacak.

Yeni Şafak
14:32 - 11/10/2018 Perşembe
Güncelleme: 14:39 - 11/10/2018 Perşembe
Diğer
Pepper isimli robot 4 yıl önce geliştirildi.
Pepper isimli robot 4 yıl önce geliştirildi.

Pepper(biber) isimli robot Avam Kamarası’nın Eğitim Seçilmiş Komitesi’nin önüne çıkarak yapay zeka, robot bilimi ve Endüstri 4.0 konularına tanıklık edecek. Geleceğin büyük meydan okuması olarak nitelendirilen 4. Sanayi devrimi için Komite Başkanı Robert Halfon, yapay zekanın en hızlı değişimi gösteren şey olacağını söylüyor.

Oyuncak tanıtımı gösterisi değil, robot bilimi

İngiliz parlamentosunun bu meydan okumayla ilgili bilgi almak istediği kaynaklar arasında yer alan Pepper (Biber), Japon elektronik şirketi SoftBank tarafından geliştirilip 2014'ten beri faal olan, 2 HD kamera, 4 mikrofon ve göğsüne yerleştirilmiş dokunmatik ekranla donatılmış bir robot.


Stephen Hawking gibi bilim insanları, Elon Musk gibi teknoloji yatıırmcılarının yapay zeka teknolojisinin insanlığa tehdit oluşturabileceğine dair endişelerini reddeden Halfon, "Matrix'i yaşayacağımızı zanıyorsanız, öyle olamayacak. Bence heyecanlı, ilgi çekici ve temelde potansiyeli gösteren şekilde olacak" dedi.

Robotun tanıklığını da "Oyuncak tanıtımı gösterisi değil, robot bilimi ile yapay zekanın potansiyelinin, bunların beceriler üzerindeki etkisinin gösterilmesi olacak" diye değerlendirdi.


Robotlara elektronik kimlik önerisi

Daha önce de kamu memurlarının en üst düzey amiri konumundaki John Manzoni "Hükümet hizmetlerinin pek çoğu, robot biliminin potansiyelinden faydalanmaya başlayacak. Bu da vatandaşların hizmetten faydalanma hızını ve isabetini artıracak" öngörüsünde bulunmuştu.

Avrupa Birliği'nin (AB) 2017 tarihli bir raporunda robotlara elektronik kimlik verilmesi önerilirken böylelikle hem robotların korunacağını hem de yasadışı işler yapmaları halinde hesap verebilecekleri belirtilmişti.

Ama nisan ayında 14 Avrupa ülkesinden 156 yapay zeka uzmanı, Avrupa Komisyonu'na mektup yazarak böyle bir adım atılmaması uyarısında bulunmuştu.

Mektupta "Yasal ve etik açıdan uygunsuz olur. Robotlara kimlik verirsek üreticilerin yasal sorumluluğunu ortadan kaldırırız" denilmişti.

#pepper
#robot
#bilim
6 yıl önce