|

OnePlus izinsiz veri toplama hakkında açıklama yaptı

OnePlus cihazların telefonlardan verileri izinsiz olarak topladığını geçen hafta yazmıştık. Firma tarafından bu konuyla ilgili bir açıklama geldi: isterseniz bu özelliği kapatabilirsiniz.

Yeni Şafak
11:06 - 16/10/2017 Pazartesi
Güncelleme: 11:25 - 16/10/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
OnePlus firması bir çok kişisel veriyi kendi sunucularında sakladığını ve isterseniz bu özelliğin kapatılabileceği açıklamasını yaptı.
OnePlus firması bir çok kişisel veriyi kendi sunucularında sakladığını ve isterseniz bu özelliğin kapatılabileceği açıklamasını yaptı.

Chris Moore isimli güvenlik araştırmacısı geçtiğimiz hafta Çin’li akıllı telefon üreticisi OnePlus’ın müşterilerinden sürekli olarak veri topladığını ve bu verileri kendi sunucularında sakladığını söylemişti. Moore, OxygenOS işletim sistemine sahip OnePlus telefonların belli noktalarda veri kaydettiğini söylüyor. Bu veriler arasında telefonun kilitlenmesi, uygulamaların açılıp kapatılması ve bağlanılan Wi-Fi ağları bulunuyor.

OnePlus firması tüm bu veri toplama olayının gayet normal olduğunu ayrıca telefonun IMEI, telefon numarası ve mobil ağ isimlerini de topluyor. Yani elde edilen veriler ile çok kolay bir şekilde takip edilebilirsiniz. Bu da OnePlus’ın veri toplama politikasının ne kadar sorunlu olduğunu ortaya koyuyor. Moore’a göre veri toplamadan sorumlu olan yazılımlar OnePlus Device Manager ve OnePlus Device Manager Provider.

Bu yazılımlar 10 saat içerisinde 16MB veriyi firmanın sunucularına göndermiş.

OnePlus firması konuyla ilgili olarak veri toplama işini doğrulayarak veri akışını bir Amazon sunucusu üzerinden ikiye bölerek yaptığını belirtti. Yazılım güncellemelerini geliştirmek ve satış sonrası destek hizmeti için bu verileri topladığını söylüyor. Ayrıca kullanıcıların isterlerse veri toplama özelliğinin Ayarlar>Gelişmiş>Kullanıcı tecrübesi programına katıl yolunu izleyerek bu özelliği kapatabileceğini belirtti.

#OnePlus
#Akıllı telefon
#veri toplama
7 yıl önce