|

'Kırılmaz' ekran koruyucular için toplama ve imha kararı

Vatandaş, cep telefonları ekranlarını düşme ve darbelere karşı korumak için 'kırılmaz' diye satılan ürünlerle ilgili şikayet yağdırdı. Tüketici Genel Müdürlüğü, Ankara’da baskın denetime çıktı. ‘Kırılmaz’ diye satılan camlardan numuneler alınıp laboratuvarlara gönderildi. Sonuca göre ürünler piyasadan toplatılacak, üretici ve ithalatçılara ceza yağacak. Tüketici zararını tazmin edebilecek.

Yeni Şafak
09:17 - 7/12/2017 Thursday
Güncelleme: 09:18 - 7/12/2017 Thursday
Diğer
1 Ocak 2018 tarihinden itibaren bu ürünler sadece piyasada değil, ithalat aşamasında da denetlenecek.
1 Ocak 2018 tarihinden itibaren bu ürünler sadece piyasada değil, ithalat aşamasında da denetlenecek.

Telefonunu düşürüp camı kırılan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğüne koştu. Vatandaş piyasada 10 liradan başlayıp 80-100 liraya kadar çıkan kırılmaz camlardan kaplattığı halde telefonunun kırıldığını, marka ve modeline göre 200 ila 800 lira bedelle tamir ettirmek zorunda kaldıklarını anlattı.

Başkent’te baskın denetim

Hürriyet’te yer alan habere göre; şikayetler üzerine Gümrük Bakanlığı ilk olarak Ankara’da baskın denetimler yaptı. Ürünlerden alınan numuneler test için laboratuvara gönderildi. Bakanlık benzer denetimleri Türkiye genelinde de yapacak. Sonuçlara göre ürünlerin toplatılması kararı alınacak; ithalatı da üretimi de yasaklanacak. Bakanlık yetkilileri, vatandaşın cep telefonlarını kayıt altındaki işletmelere kaplatmasını ve fiyatı ne olursa olsun mutlaka fiş alarak, saklamaları konusunda uyardı. TÜDEF Başkan Yardımcısı Ferda Hekimci de vatandaşın, olası bir kazada telefon ekranının kaplamaya rağmen kırılması durumunda, Tüketici Hakem Heyetlerine fişleriyle birlikte başvurup zararlarının tazminini isteyebileceklerini söyledi.

Toplatma, imha, ithalat yasağı

Türkiye’de 10 kamu kurum ve kuruluşunun yetki alanına göre piyasa gözetimi ve denetimi yaptığına dikkat çeken Gümrük Bakanlığı yetkilileri, kendilerinin de oyuncak, tekstil, ayakkabı, kırtasiye, mobilya, deterjan, çocuk bakım ürünleri, cep telefonu aksesuarları gibi ürünlerde yıllık veya şikayet üzerine denetim yaptığını anlattı. Bu ürünlerin fiziksel ve kimyasal riskleri ile etiketleri açısından denetlendiğini anlatan yetkililer, güvensiz bulunan ürünlerin toplatılması, imhası kararı verildiğine dikkat çektiler. Yetkililer, cep telefonları aksesuarlarına ilişkin denetim sonucuna göre bu ürünlerin de toplatma, imha ve üretici ile ithalatçılarına para cezası verilebileceğini söylediler.

1 Ocak’ta ithalatı da denetlenecek

Kılıf, ekran koruyucu gibi cep telefonu aksesuarlarının hem ithalat aşamasında hem de iç piyasada denetlendiğini belirten yetkililer, “Ancak bu ürünlerde, ürünlerin kimyasal içerikleri incelenmekte ve özellikle nikel ve kadmiyum açısından denetlenmektedir. Ürünlerden güvensiz olanlar tespit edilirse toplanması, imhası, ithalatçı ve üreticilerine idari para cezası verilmekte; cezalar kamuoyuna ilan edilmektedir. Cep telefonu aksesuarları yakın bir zamanda İthalatta Risk Esaslı Denetim Sistemine (GTB-İRİS) de dahil edildi. Böylece 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren sadece piyasada değil; ithalat aşamasında da denetlenecek” bilgisini verdiler.

#Telefon
#Kırılmaz cam
#Ekran koruyucu
6 years ago