|

Kanseri ilk evrede tespit edebilecek implant geliştirildi

Bilim insanları kanseri başlangıç evresindeyken tespit edebilecek bir deri implantı geliştirdiklerini duyurdu. Artan kalsiyum oranını tespit eden implantın rengi değişiyor.

Yeni Şafak
11:26 - 20/04/2018 Cuma
Güncelleme: 11:34 - 20/04/2018 Cuma
Diğer
Artan kalsiyum oranını tespit ederek erken teşhis imkanı sağlayacak olan implant bulunduğu bölgedeki derinin rengini değiştiriyor.
Artan kalsiyum oranını tespit ederek erken teşhis imkanı sağlayacak olan implant bulunduğu bölgedeki derinin rengini değiştiriyor.

Bilim insanları henüz geliştirme aşamasında olan ancak gelecekte kanserin erken teşhis edilmesi için kullanılabilecek bir implantı duyurdu. Bazı kanser türlerinin belirtisi olan kalsiyum değerinin artmasını tespit ederek bulunduğu yerdeki derinin rengini değiştiriyor. Bu sayede kanserli bölge erkenden teşhis ediliyor.

Science Translational Medicine dergisinde yayınlanan araştırmaya göre implant en yaygın kanser türleri olan meme, prostat, akciğer ve bağırsak kanserlerinin yanı sıra böbrek yetmezliğini de teşhis edebiliyor.

Fareler üzerinde yapılan deney başarılı geçti

İmplantın insanlara da uygulanması durumunda gelecekte insanlar implantın üzerindeki derinin renk değiştirdiğini fark ettiği anda doktora giderek kanseri erken aşamada teşhis etme imkanın sahip olacak. Araştırmaya liderlik eden ETH Zurich Biyosistem Bilimi ve Mühendisliği Profesörü Martin Fussenegger "Kanserde erken teşhis hayat kurtarır" diyor ve ekliyor:

Bilim insanları teknolojinin insanlar üzerinde denenebilmesi için çok yol alınması gerektiğini söylüyor. Araştırmacılar bu teknolojinin kalsiyum seviyesi yerine başka değerleri ölçerek başka hastalıkların tespit edilmesinde de kullanılabileceğini söylüyor.

#Kanser
#Teşhis
#Sağlık
#İmplant
6 yıl önce