|

Kaçış mı esaret mi

Akıllı telefonlar, sosyal medya hesapları ve online oyunlar, insanların psikolojik kaçış noktası haline geldi. Öyle ki, Dünya Sağlık Örgütü ‘bilgisayar oyunu bağımlılığını’ akıl hastalığı olarak adlandırmaya hazırlanıyor. Yediden yetmişe herkesi adeta kıskacı altına alan teknolojik esarete karşı uzmanlar uyarıda bulunuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/01/2018 Salı
Güncelleme: 09:43 - 30/01/2018 Salı
Yeni Şafak
Bilgisayar oyunu bağımlılığı kılavuzda ‘akıl hastalığı’ başlığı altında yer alacak.
Bilgisayar oyunu bağımlılığı kılavuzda ‘akıl hastalığı’ başlığı altında yer alacak.

Dünya Sağlık Örgütü, en son 1990 yılında güncellenen Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması (The International Classification of Diseases) teşhis kılavuzunun 2018 yılında yenileneceğini ve bilgisayar oyunu bağımlılığının da kılavuzda ‘akıl hastalığı’ başlığı altında yer alacağını duyurdu.

DÜNYADA TEDAVİ MERKEZLERİ AÇILIYOR

Uzmanlar, günümüzde yediden yetmişe herkesi adeta kıskacı altına alan, bireyleri yalnızlaştıran, sorunlu kişilikler haline getiren ve ileri safhalarda klinik vakalara dönüştüren bu teknolojik esarete karşı kullanıcıları uyardı. Yeşilay 2. Genel Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Dinç, internet ve teknoloji müptelalığının dünyayı sardığını belirtti. Dinç, Güney Kore ve Çin’in, devlet düzeyinde tedbirler almaya başladığını, Çin’de teknoloji bağımlıları için askeri kampların organize edildiğini, Güney Kore’de, yataklı ve ayaktan 50’nin üzerinde tedavi merkezi açıldığını aktardı.

TÜRKİYE ÖRNEK ÇALIŞMA YAPACAK

İstanbul’da geçen aylarda üç gün boyunca 35 ülkeden 50 bilim insanıyla biraraya gelerek, teknoloji bağımlılığı ölçütleri konusunda ve örnek vakalar üzerinden bilgi paylaştıklarını bildiren Dinç, Dünya Sağlık Örgütü bünyesinde Türkiye’nin de yer aldığı bir görev gücü oluşturulduğunu ve çalışmalara başlandığını söyledi. Dinç, internet bağımlılığı konusunda TÜİK ile yaklaşık 30 bin kişinin katılacağı, Türkiye’yi örnekleyecek çalışma yapacaklarını söyledi.


Yemek yemeyen bebeğe telefon

Oyun bağımlılığı olan kişilerde görülen olumsuz davranış biçimlerine değinen Çocuk Kaygı Terapisti ve NLP Uzmanı Burcu Polatdemir, şu bilgileri aktardı: “Öncelikle ailelerin çocukları gürültü yaptığı, yemeğini yemediği, bağırıp ağladığı için masumca destek aldığı tabletler, adeta onlara zarar veren arkadaş gibi oluyorlar. 5 yaşına kadar yeterli kelime kuramamış, ekrana bakarak uyumlu çocuk olduğu için ailesinin de huzurlu olduğunu düşündüğü çocuğunun dil gelişimi için yeterli vakti ayıramadıkları için çaresizlik duyan ailelerin sayısı artıyor”


Online kumar tehlikeli boyutta

Online kumar bağımlılığının tehlikeli boyutlara gelmeye başladığını gördüklerini aktaran Yeşilay 2. Genel Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Dinç, “Bize, buna bağlı büyük maddi kayıplar yaşayan insanlar gelmeye başladı. Gençlerde de bu oyunlara ümit bağlamak, kısa yoldan zengin olma düşüncesi söz konusu olabiliyor” dedi. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Psikiyatri Mütehassısı Doç. Dr. Onur Noyan da “Yurt dışı çalışmalarda gösterilen gençlerin yüzde 90’ı internet ve oyun ile içiçeyken, yaklaşık yüzde 10’u internet ve oyun bağımlısı olarak değerlendirilmekte. Bu oranlar uyuşturucu madde bağımlılığından yüksek oranlardır” dedi.


Gençler artık romatizma hastası

Yeşilay 2. Genel Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Dinç, çocuklarda ve gençlerde spor yapma, hareket etme, kasların gelişmesi, kemiklerin güçlenmesi noktasında ciddi anlamda problemlerin yaşandığını belirtti. Gençlerde çok garip bir şekilde romatizma hastalığından bahseder hale gelindiğini aktaran Dinç, “Çünkü çok uzun saatler bilgisayar başında durduklarında ve yanlış durduklarında ciddi anlamda sıkıntılar söz konusu oluyor. Kas, eklem, duruş bozukluğu, eklem ağrıları oluyor. İkinci olarak da ileri gitmesine mani olan teknoloji kullanımı var. Obezitenin büyük oranda yaygınlaşması buna bağlı” diye konuştu.

#Teknoloji
#Bağımlılık
#Teknoloji Bağımlılığı
6 yıl önce