|

İsveç nakit parayı kaldırıyor

Ülkedeki nakit kullanımı ile ilgili istatistikler yapan İsveç hükümeti, nakit kullanımının neredeyse yok denecek kadar az olması sebebiyle 2025'te nakit parayı kaldırmayı planlıyor.

Yeni Şafak
11:02 - 27/11/2018 Salı
Güncelleme: 11:07 - 27/11/2018 Salı
Diğer
Ülkede 2025 yılından sonra nakit para ile ödeme kabul edilmeyecek.
Ülkede 2025 yılından sonra nakit para ile ödeme kabul edilmeyecek.

Tüm dünyada gittikçe çoğalmaya başlayan dijital ödeme seçenekleri, uzun vadede nakit paraya olan gereksinimi de ortadan kaldıracağa benziyor. Bunun ilk örneğini İsveç'te görebiliriz. İsveç hükümeti nakit para kullanım oranının düşmesi ile birlikte 2025'te tamamen dijital ödeme sistemine geçmeye hazırlanıyor.


Donanımhaber’de yer alan habere göre İsveç'teki perakendecilerin yarısı 2025 yılından sonra nakit ödemeleri kabul etmeyeceklerini belirtiyorlar. Bu kararı da müşterilerinin ortalama %1'inin nakit para kullandığını fark ettikten sonra verdiklerini ifade ediyorlar. Hatta öyle ki ülkedeki bazı mağazalar şimdiden nakit ödeme seçeneğini kaldırmış durumdalar.

Ancak bu karar bazı İsveç vatandaşlarını rahatsız etmiş durumda ve nakit kullanımının kaldırılmasını istemeyen bir kesim de mevcut. Hükümetin bu şikayetleri yakından dinlediği belirtilirken İsveç Parlamentosu heyetinin başkanı olan Mats Dillén konuyla ilgili olarak: "Bunun iyi ya da kötü olup olmadığına dair karar verebilmek için durmak ve düşünmek zorundayız, sadece arkamıza yaslanıp izin vermemeliyiz. Nakit para kaybolursa bunun toplum içinde büyük etkileri olabilir." ifadelerini kullandı.

#Para
#İsveç
#dijital para
5 yıl önce