|

iOS 12 ile tanıtılan Screen Time özelliği ne işe yarıyor?

WWDC 2018 etkinliğinde tanıtılan iOS 12’nin her gün yeni bir özelliği gün yüzüne çıkıyor. Akıllı telefon kullanımı veya bağımlılığını azaltmak için tasarlanan Screen Time özelliği oldukça kullanışlı görünüyor.

Yeni Şafak
11:45 - 8/06/2018 Cuma
Güncelleme: 12:16 - 8/06/2018 Cuma
Yeni Şafak
Screen Time özelliği menüsü böyle görünüyor.
Screen Time özelliği menüsü böyle görünüyor.

Apple, günümüzde çok büyük boyutlara ulaşan akıllı telefon bağımlılığını azaltmaya yönelik bir uygulama geliştirdi. iOS 12 ile beraber tanıtılan Screen Time özelliği ekran başında geçirdiğiniz süreyi kontrol etmenizi sağlıyor ve size uyarılar veriyor. Screen Time, iPhone veya iPad’inizde hangi uygulamaları ne sıklıkta kullandığınız, nasıl kullandığınız gibi bilgileri en ince ayrıntısına kadar gözlemleyebiliyorsunuz. Hatta isterseniz kullanımlarınızı kısıtlayabiliyorsunuz.


Akıllı telefon kullanım sıklığınızı kontrol altına almak istiyorsanız öncelikle hangi uygulamalarda ne kadar zaman geçiriyorsunuz bunu bilmek gerekiyor. iOS 12’de iPhone ya da iPad’in başındayken hangi uygulamayı kaç dakika kullandığınızı görebilir veya cihazla ne kadar süre geçirdiğinizi inceleyebileceksiniz. Hali hazırda kullanımlarımızı görebiliyoruz ancak Screen Time bize bir cihaz kullanım planı oluşturabiliyor.


Cihaz kullanımı için bir plan hazırlayabileceğiniz Sınırlı Kullanım özelliğiyle belirlediğiniz saatler arasında sadece sizin belirlediğiniz uygulamaları kullanılabiliyor hatta sadece belirlediğiniz kişilerle iletişime geçebiliyorsunuz. Bu sayede boşa zaman harcadığınız uygulamalardan kolaylıkla uzaklaşabilirsiniz.


Hatta bir adım daha ileri giderek uygulamalar için belli limitler koyabilirsiniz. Özellikle anne babaların kullanması için düşünülmüşe benziyor. Çocuklar özellikle YouTube veya oyun uygulamalarının başında saatlerini harcıyor.


Bazı uygulamaları seçerek her zaman serbest olarak belirlerseniz bu uygulamalar hiçbir kısıtlamaya takılmıyor. Örneğin mesajlar ve arama ekranını işaretlerseniz bu uygulamalar limitlere takılmıyor. Tabi bu uygulamaları da siz seçebiliyorsunuz.

#iOS 12
#Apple
#WWDC
#Screen Time
6 yıl önce