|

Huawei'den yapay zekalı akıllı telefon

Çinli akıllı telefon üreticisi Huawei, yapay zekayı akıllı telefonlara entegre ederek sektördeki değişim için ilk adımı atmaya hazırlanıyor.

Yeni Şafak
10:52 - 14/10/2017 Cumartesi
Güncelleme: 11:12 - 14/10/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Huawei Kirin 970 işlemcisi yapay zekayı destekleyecek.
Huawei Kirin 970 işlemcisi yapay zekayı destekleyecek.

Akıllı telefon satışları IDC(International Data Corporation) tarafından yayınlanan bir rapora göre 2016 yılının sonunda 1.45 milyar dolara ulaştı. Bu rakamlara göre 2015 yılına oranla 0.6’lık bir büyüme gerçekleşti. Akıllı telefon sektöründe yıllardır süren hızlı yükselişin ardından bu rakam beklenenden daha düşük olarak değerlendiriliyor. Büyüme hacminin tekrar hızlanması için sektörde oyunun kurallarının değişmesi gerekeceğe benziyor.

Çin’li üretici Huawei günümüzde ve gelecekte dünyayı şekillendiren en büyük teknolojilerden biri olan yapay zekayı akıllı telefonlara entegre ederek oyunun kurallarını değiştirmek için büyük bir adım atmaya hazırlanıyor. Yapay zekanın akıllı telefonlara entegre olması ile beraber kullanıcıların devrimsel değişiklikler yaşaması bekleniyor.

Huawei Tüketici İş Grubu CEO'su Richard Yu,


  • 8 çekirdekli bir CPU işlemci olan Huawei Kirin 970, yeni nesil 12 çekirdekli GPU ile çalışıyor. 10mm.'lik bir işlemci kullanılarak üretilen yonga seti, 5,5 milyar transistörü yalnızca bir santimetre karelik bir alana sığdırıyor. Huawei'nin yeni işlemcisi Kirin 970, Huawei'nin ilk mobil yapay zeka bilgi işlem platformu olup, özel bir nöral işlem birimi içeriyor. Dört çekirdekli bir Cortex-A73 CPU kümesine kıyasla, Kirin 970'in yeni heterojen bilgi işlem mimarisi, 50 kat daha fazla verimlilik ile 25 kata kadar daha fazla performans sunuyor. Bunların yanı sıra piyasada ki en hızlı yonga olma özelliğini taşıyan Huawei Kirin 970, bir referans noktası olan görüntü tanıma testinde dakikada 2.000 görüntüyü işlemden geçirdi.

Yapay zeka ile cihazların, kullanıcı davranışlarını anlaması, kullanıcı ihtiyaçlarını öngörerek anlık olarak cevap verebilmesi artık normalleşmeye başladı. Yapay zekalı cihazların derin anlama(deep learning), proaktif yaklaşımlı hizmetler ve hayat boyu öğrenme becerileri hayatımızı değiştirecek bazı özellikler olarak belirtiliyor.

IDC’ye göre, yapay zeka teknolojisinin günlük hayatta kullanılmaya başlamasıyla beraber 2020 yılına kadar yapay zekalı cihazların Pazar payının 8 milyar dolardan 47 milyar dolara yükseleceği öngörülüyor.

#Huawei
#Akıllı telefon
#yapay zeka
6 yıl önce