|

Honda Asimo'ya aslında ne oldu?

Honda Motor tarafından tasarlanmış ve üretilmiş insansı robot Asimo, geçtiğimiz Haziran ayında emekliye ayrılmıştı. Şirket, Asimo’yu artık geliştirmeyeceğini duyurdu. Peki, son yıllarda robot teknolojileri üzerine bunca araştırma ve geliştirme çalışmaları yapılırken Honda, Asimo’dan neden vazgeçti? Honda Asimo, Boston Dynamics’in uzun yıllardır üzerinde çalıştığı insansı robot Atlas’ın gerisinde mi kaldı? Asimo'ya aslında ne oldu? Sır perdesini araladık ve ileri teknolojilere sahip Japon otomotiv devinin Asimo’yu neden emekliye ayırdığını sizler için araştırdık.

Yeni Şafak
11:11 - 16/10/2018 Salı
Güncelleme: 17:16 - 16/10/2018 Salı
Yeni Şafak
Honda Asimo
Honda Asimo

Honda Motor, 28 Haziran’da insansı robotu Asimo’yu artık geliştirmeyeceğini ve 18 yıllık robotu emekliye ayıracağını duyurmuştu. Asimo’nun deneysel çalışmalarına 1986 yılında başlayan şirket, yapay zeka ve robot teknolojilerinin en revaçta olduğu şu yıllarda ani bir kararla Asimo’yu artık geliştirmeyeceği açıkladı.

Birçok robot teknolojisinin öncüsü olan Honda Asimo, 2000’li yılların başında artık prototip aşamasından çıkıp türlü organizasyonlarda görev almaya başlamıştı.

Karşısındaki kişi hareket halinde olsa bile, insanların yüzünü tanıyabilme yetisine sahipti. Yaklaşık 10 değişik yüzü tanıyabilir ve isimleri hafızasına yüklediği takdirde onları isimleriyle çağırabilirdi.

Aslında Honda Asimo’nun yetenekleri bununla sınırlı değildi. Hareketli nesneleri tanıma, jest ve mimikleri tanıma, çevresini tanıma ve sesleri ayırt edebilmek gibi insanları kendisine hayran bırakacak şekilde geliştirilmişti.

Öyle ki saatte 9 km/s koşabiliyordu. Aslında bu hıza ulaşmasını sağlayan da Asimo’nun kilo vermiş olmasıydı.

Honda, 54 kilo ağırlığında olan, 3 km/s koşma hızına sahip 2004 model gelişmiş Asimo ve 2005 model yeni kuşak Asimo’yu 2011 yılında tekrar güncelleyerek 48 kiloya indirmişti. Çünkü yaşı ilerledikçe Asimo’nun zayıflamaya ihtiyacı vardı.

Fazla kilosundan mıdır bilinmez ama Asimo bir defasında katıldığı etkinlikte merdivenden çıkarken yere düşmüştü.

Asimo ile Başbakan el sıkışmıştı

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Autoshow 2004 Fuarı’nda Honda’nın Türkiye’ye getirdiği
dünyanın ilk insansı robotu Asimo
ile tanışmıştı. El sıkışan ikili kameralara poz vermişti.

Asimo 10 yaşına bastı

Robot Asimo, Türkiye'yi o kadar çok sevmişti ki 10'uncu yaş gününü 13. Uluslararası Otomobil Fuarı İstanbul Autoshow'da kutladı.



Asimo'nun teknik özellikleri


Japon otomotiv devi Honda, insansı robot Asimo’yu hiçbir zaman ticarileştiremedi. Birçok organizasyon ve fuarda görev alan, top oynayabilen, dans edebilen ve hatta içecek servis bile yapabilen bu robotun Honda’ya maliyeti 1 milyon dolardan fazlaydı. İsteyenler yıllık 166 bin dolar karşılığında kiralayabiliyordu. Fakat o da her zaman olmuyordu.

Honda Asimo dans grubu

Peki, bu teknoloji harikası Asimo’yu Honda neden emekliye ayırdı?

Gerçek şu ki, bir dönemin gözde robotu Asimo, yeni nesil robotların gerisinde kalacaktı. Özellikle Boston Dynamics'in son günlerde yayınladığı insansı robotu Atlas’ın yeteneklerinden sonra Honda’nın doğru bir karar verdiğini görüyoruz. Zaten Asimo da Atlas’ın neler yapabildiğini görseydi çok üzülürdü.

Honda neden insana benzeyen bir robot geliştirdi?

Honda bu sorunun cevabını şöyle açıklıyor, “Honda mühendisleri 1986 yılında insana en yakın robotu geliştirmek için yola çıktılar. Hayalleri Dünya’nın ilk insansı robotunu üretmekti. ASIMO 1986 yıldan beri Honda mühendislerinin muhteşem çabası, sürekli araştırma, çalışma ve özverileriyle birleşerek, deneme - yanılma yöntemleriyle geliştirildi.

Gündelik hayatımızda yaptığımız birçok hareketi yapabilecek yeteneğe sahip olacak ASIMO gelecekte insanlara yardım etmekle görevli olacak.”

Honda Asimo şimdi nerede?

Honda tarafından insanlığa yardımcı olmak için geliştirilen Asimo, fiziksel olarak ihtiyaç sahibi insanlara ikinci bir göz, kulak, el ve kol olmaya başladı. Yani Honda Asimo artık hasta bakım hizmetlerinde kullanılan ve hemşirelere yardımcı olan bir robot.

Honda mühendisleri yeni nesil yapay zeka destekli robotlara rakip olacak bir proje üzerinde çalışmalarına başladı bile. Japon otomotiv devinin birkaç yıl içerisinde Asimo 2.0’ı tanıtması bekleniyor.


#Honda Asimo
#robot
#emekli
#Boston Dynamics
#Atlas robot
6 yıl önce