|

Google Zeki Müren'i Doodle yaptı

Google, Zeki Müren’i unutmadı. Bu sabah internete girmek için tarayıcılarını açan kullanıcılar Zeki Müren için hazırlanan Doodle ile karşılaştı. Zeki Müren neden Doodle oldu? Zeki Müren hakkında merak edilenler haberimizde.

Yeni Şafak
09:19 - 6/12/2018 Perşembe
Güncelleme: 09:27 - 6/12/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Zeki Müren
Zeki Müren

Dünyanın en büyük arama motoru Google, önemli günler ve kişiler için özel tasarımlı Doodle’lar hazırlıyor. Zeki Müren’in 87. Doğum günü için hazırlanan Doodle’da ‘Sanat Güneşi’nin farklı zamanlarından kesitler yer alıyor.


Google Zeki Müren’in hayatını paylaştı

“Sanatın Güneşi” ve “Türk Müziğinin Paşa'sı” olarak nitelendirilen Zeki Müren, Türk klasik müzik tarihinin en önemli sanatçılarından biri olan şarkıcı, besteci, aktör ve şairdi.

1931 yılında Bursa'nın tarihi Hisar ilçesinde doğan Müren, bir Makedon kereste tüccarının tek çocuğuydu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi öğrencisi iken, Türk Radyo ve Televizyonu tarafından desteklenen bir yarışmada birinci oldu. 1951'de ilk canlı performansını İstanbul Radyosu'nda verdi. Aynı yıl “Muhabbet Kuşu” yu (Parakeet) klarnetçi Sükrü Tunar'la, kariyeri boyunca snografide ve kasette yayınladığı yüzlerce şarkının ilki ile kaydetti. 1955 tarihli "Manolyam" adlı filmi, altın sertifikalı ilk Türk kaydı oldu.

1955'te ilk canlı konseri olan Müren sahnede tipik sahne kıyafetlerini aldı, ama zamanla kendi gardırobunu tasarlamaya başladı, bazen uyluk yüksek çizmeleri, pırıltılı taytları, mücevherli pelerinleri, mini etekleri ve tavus kuyruğunu içeriyordu. peruk ve makyaj kadar. Korkusuzca ışıltılı görünümü, karakter ve bireysellik gücünün bir simgesi olarak biliniyordu.

Müren, 1950'lerde sinema veya Beklenen Sarki “Beklenen Şarkı” (1953) rolüyle oyunculuk kariyerine başlayarak müziği aştı. 18 filmde görünmeye devam etti, genellikle skorları da oluşturdu ve Robert Anderson’ın sahne drama Çay ve Sempati (1960) 'da önderlik yaptı.

1991 yılında Müren, resmi bir Tukey Devlet Sanatçısı seçildi. Bugün Müren'in mirası, 2002 yılında açılan Zeki Müren Güzel Sanatlar Anadolu Lisesi'nde yaşamaktadır. Bodrum'daki evi Zeki Müren Sanat Müzesi ve Zeki Müren Burs Fonu geçtiğimiz 20 yıl boyunca binlerce öğrenciyi desteklemiştir.

Zeki Müren’in sanat kariyeri

Zeki Müren 600'ü aşkın plak ve kaset doldurdu. Plağa okuduğu ilk şarkı Şükrü Tunar'ın "Bir Muhabbet Kuşu" güfteli şarkısıdır. Müren 1955'te "Manolyam" adlı şarkısıyla Türkiye'de ilk kez verilen Altın Plak Ödülü'nü kazandı. 1991 yılında Devlet Sanatçısı seçildi.

300 dolayında şarkı besteledi. On yedi yaşındayken bestelediği "Zehretme hayatı bana cânânım" mısrasıyla başlayan acemkürdi şarkı bestelediği ilk şarkıdır. "Şimdi Uzaklardasın" (suzinâk), "Manolyam" (kürdilihicazkâr), "Bir Demet Yasemen", "Gözlerinin İçine Başka Hayal Girmesin" (nihavend) güfteli, "Elbet Bir Gün Buluşacağız" gibi şarkıları sık sık okunan, en sevilen şarkılarıdır. Zeki Müren bu şarkıları plaklara da okumuştur.

Doodle Nedir?

Doodle'lar, tatil günlerini ve yıl dönümlerini kutlamak, ünlü sanatçıları, kâşifleri ve bilim insanlarını anmak amacıyla Google logosunda yapılan eğlenceli, şaşırtıcı ve bazen de spontane değişikliklerdir.

Doodle fikri ilk nasıl doğdu?

Doodle kavramı ilk olarak 1998 yılında, şirket henüz anonim şirket olmadan önce Google'ın kurucuları Larry ve Sergey'in, Nevada çölündeki Burning Man festivaline katıldıklarını göstermek için şirket logosunu değiştirmeleriyle doğdu. Google kelimesindeki ikinci "o" harfinin arkasına bir çöpten adam çizimi yerleştirdiler. Logonun bu değiştirilmiş hali, şirket sahiplerinin "şirket dışında" olduklarını Google kullanıcılarına komik bir şekilde söylemeyi amaçlıyordu. İlk doodle diğerlerine göre basit olsa da, önemli etkinlikleri kutlamak için şirket logosunu süsleme fikri bu sayede doğmuş oldu.

2 yıl sonra 2000'de, Larry ve Sergey o zamanki web yöneticisi ve aynı zamanda stajyer olan Dennis Hwang'dan Bastille Günü için bir doodle yapmasını istediler. Kullanıcılar bunu o kadar çok beğendi ki, Dennis, Google'da doodle'lardan sorumlu kişi olarak atandı ve doodle'lar Google'ın ana sayfasında gittikçe daha düzenli bir şekilde görülmeye başladı. Başlangıçta doodle'lar, çoğunlukla herkesin bildiği özel günleri kutlamak için hazırlanıyordu; şimdiyse, John James Audubon'un doğum gününden, Dondurmalı Sundae'nin keşif yıldönümüne kadar çok çeşitli etkinlik ve yıl dönümü öne çıkarılıyor.

Doodle'lara duyulan ilgi her geçen gün arttığından, doodle çizimleri yeni teknolojileri kucakladığından ve bu çizimlerde farklı sanatsal ortamlardan yararlanıldığından, doodle'lar artık özel bir çizim ekibi (ki biz onlara doodle tasarımcıları diyoruz) ve mühendisler tarafından oluşturulmaktadır. Onlar doodle oluşturmayı, Google'ın ana sayfasını canlandırmak ve dünyanın dört bir yanındaki Google kullanıcılarını gülümsetmek için yaptıkları bir grup çalışması olarak görüyorlar.

#google
#doodle
#zeki Müren
5 yıl önce
default-profile-img