|

Google FETÖ hatasını düzeltti

Android işletim sistemine sahip yeni modellerin klavyelerinde yer alan otomatik düzelme özelliğindeki FETÖ detayı Google tarafından düzeltildi. Google, Yeni Şafak'ın dün gündeme taşıdığı tepki çeken önermeye ilişkin internet sitemize bir açıklama gönderdi. Arama motoru devi Google, düzenlemeye gidildiğini ve android işletim sistemli telefonların klavyesinin artık 'muhterem' yazıldığında FETÖ’nün elebaşı Fetullah Gülen'in ismini otomatik getirmeyeceğini duyurdu.

Yeni Şafak ve
14:30 - 3/12/2017 Pazar
Güncelleme: 15:42 - 3/12/2017 Pazar
Yeni Şafak
Android klavyelerde 'muhterem' yazınca FETÖ lideri Fetullah Gülen'in isimleri otomatik olarak öneriliyor.
Android klavyelerde 'muhterem' yazınca FETÖ lideri Fetullah Gülen'in isimleri otomatik olarak öneriliyor.

Dünyanın en çok kullanılan işletim sistemlerinden biri olan Android’te FETÖ'nün elebaşısı Fetullah Gülen'e dair otomatik önermeler olduğu ortaya çıkmıştı. Yeni nesil Android telefonların klavyelerine 'Muhterem’ ve ‘Hocaefendi’ kelimelerini yazdığınızda, daha önce bu kelimeleri kullanmamış olsanız bile karşınıza FETÖ elebaşı Fetullah Gülen önerisi çıkıyordu.

Google: Artık önerilmeyecek

Yeni Şafak'ın dün gündeme taşıdığı ve tepki çeken uygulamadan sonra Google yetkilileri internet sitemize bir açıklama göndererek, "Keyboard (klavye) uygulamamız Gboard'da; makine öğretisi kapsamında tahmine dayalı olarak sunulan öneriyi değerlendirmeye aldık. Yapılan otomatik dil güncellemesi ile bundan böyle Gboard'da kullanıcılar bu öneriyi görmeyecekler."
  • Otomatik önerme büyük kolaylık
  • Bildiğiniz gibi Android’te yer alan klavye, kullanıcıların en sık kullandığı kelimeleri veya kullanabilecekleri kelimeleri otomatik olarak tahmin edebiliyor. Buda mesajlaşma sırasında kullanıcıya büyük kolaylık sağlıyor.
  • Lakin Androd’in klavyesinin kullandığı makine öğrenme yöntemi, şaşırtıcı bir şekilde FETÖ’nün elebaşı Fetullah Gülen önerisini kullanıcılarının karşısına çıkarıyor.


Sosyal medyada gündem oldu

Google'ın hatası sosyal medyada da büyük yankı uyandırmıştı. Yeni Şafak'ın konuya ilişkin haberi Twitter'da çok sayıda paylaşım ve yorum almıştı. Bu durumun fark edilmesi üzerine USMED kurucu üyesi Kerem Abadi, Twitter üzerinden bir kampanya başlattı ve Özellikle yeni çıkan ve Android işletim sistemine sahip cihazlarda karşılaşılan bu çirkin önerilerin durdurulmasını talep etmişti.


Söz konusu hataya Android işletim sistemine sahip yeni modellerinde karşılaşılıyordu. O modeller şu şekilde:

  • Samsung S6, Samsung S7, Samsung S7 Edge, Samsung S8, Samsung A9 2017, Samsung A5 2017, LG G5, Moto Huawei P10, Samsung Note 5, Lenovo Moto G4

Buna ek olarak sunuda belirtmek gerekir. Google yaptığı açıklamada söz konusu hatayı düzelttiğini belirtti. Lakin 3. Parti uygulamaların klavyelerinde bu sorunun hala devam edebileceğini ifade etmekte fayda var.

#Google
#Android
#FETÖ
6 yıl önce