|

Ford tafik ışıklarını ortadan kaldıracak

Ford, trafiği azaltacak ve ışıkları ortadan kaldıracak bir proje üzerinde çalışıyor. Eğer proje gerçeğe dönüşürse hem kaza riski hem de trafikle ilgili diğer problemler tarihe karışabilir.

Yeni Şafak
17:43 - 15/10/2018 Pazartesi
Güncelleme: 17:47 - 15/10/2018 Pazartesi
Diğer
Ford'un yeni sistemiyle kavşağa yaklaşan araçlar yavaşlıyor ve diğer aracın geçmesine izin veriyor.
Ford'un yeni sistemiyle kavşağa yaklaşan araçlar yavaşlıyor ve diğer aracın geçmesine izin veriyor.

Otomobil üreticileri trafikle ilgili problemlerin bir çoğuna çözüm olması beklenen V2X isimli sistem üzerinde çalışıyor. Bu sistemin bazı kısımları şimdiden kullanılabilir durumda. Ford ise bu projeyle trafik ışıklarını tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Geçtiğimiz hafta projeyle ilgili İngiltere’de bazı testler yapıldı. Ford’a göre projenin en heyecan verici tarafıysa yakın gelecekte araçların kırmızı ışıkta durmasına gerek kalmaması olrak belirtiliyor. Sistem, kavşak gibi noktalara gelmeden önce size hız tavsiyesinde bulunuyor. Bu sayede sürücüler ışıklara gelmeden önce yavaşlıyor ve durmalarına gerek kalmıyor. Sistemin çalışma biçimi insanların kalabalık caddelerdeki hareketlerine benziyor.


Otonom araçlarla hayata geçebilir

''Vehicle-to-vehicle'' yani araç-araca iletişim sistemi sayesinde diğer araçların yeri, hız bilgisi ve gideceği lokasyon sistem tarafından analiz ediliyor. Böylece sistem en uygun yavaşlama noktasına sizin yerinize karar veriyor.

Kulağa uygulaması ne kadar zor gelse de yakın bir gelecekte otonom araçlara kolaylıkla uygulanabileceği söyleniyor. Ford, gelecekte insanların otomobil kullanmasına gerek kalmayacağını ve sadece gitmek istedikleri lokasyonu söyleyeceklerinin altını çiziyor.

Ford, trafik ışıklarını kaldırmaya çalışırken Honda da çarpışma önleyici sistemler üzerinde çalışıyor. Yine aynı sistem yardımı ile ( Araç-Araca) kazalar gerçekleşmeden önce sürücülere bilgi verilmesi mümkün kılınıyor.


#Ford
#Trafik ışığı
#otomobil
6 yıl önce