|

Firefox Quantum: Düşük RAM tüketimi yüksek performans

Mozilla, Firefox’un büyük değişiklikler ve iyileştirmelerle gelen 57. Sürümünü Firefox Quantum ismiyle yayınladı. Hızı ve düşük RAM tüketimiyle dikkatleri üzerine çeken tarayıcının öne çıkan özelliklerini paylaşacağız.

Yeni Şafak
14:48 - 30/11/2017 Perşembe
Güncelleme: 14:58 - 30/11/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Firefox Quantum en büyük rakibi Google Chrome'a oranla %30 daha az RAM tüketiyor.
Firefox Quantum en büyük rakibi Google Chrome'a oranla %30 daha az RAM tüketiyor.

Mozilla Foundation, popüler internet tarayıcısı Firefox’un yenilenmiş ve performansı arttırılmış olan Quantum versiyonunu yayınladı. Yeni tarayıcı ile beraber 2004 yılında yayınlanan Firefox 1.0’dan bu yana en büyük güncelleme kullanıcılara sunuldu. Mozilla’nın yöneticilerinden olan Jascha Kaykas-Wolff, tarayıcıyı geliştirmek için 6 yıl araştırma yapıldığını ve mühendislerin son bir buçuk yıldır Quantum’u geliştirmek için çalıştığını belirtti.


  • Quantum ile beraber gelen en büyük değişim ise son yayınlanan Firefox sürümünden 2 kat daha hızlı olması diyebiliriz. Google Chrome’dan %30 daha az RAM tüketimi sunuyor. Bu sayede daha fazla sekme üzerinden işlem yapsanız da herhangi bir sorunla karşılaşmıyorsunuz.

İnternet tarayıcısının görünümünde de teknik özellikler kadar önemli değişiklikler bulunuyor. Photon adı verilen yeni kullanıcı arayüzü, köşeli sekmelerden ve yumuşak geçişli animasyonlardan oluşuyor. Mozilla’nın yeni arayüzü, diğer internet tarayıcılarını eski gösterecek kadar iyi denilebilir.


Eğer bilgisayarınızda tarayıcı olarak Firefox kullanıyorsanız otomatik olarak Quantum’a yükseliyor. Firefox yüklü değilse, mozilla.org üzerinden Windows, Mac, Linux, Android ve iOS için indirebilirsiniz. Chrome’dan daha hızlı olan Quantum’un test videosunu aşağıda görebilirsiniz.

#Mozilla
#Firefox
#Quantum
6 yıl önce