|

Evden çalışma out, ofisten çalışma in

Yapılan işe ve çalışan sosyo-kültürüne uygun son teknoloji ofisler, evden çalışma kültürünü yaygınlaştırmadan bitirecek. Office 21 Projesinin tespitlerine göre geleceğin ofisleri, 20-65 yaş aralığındaki tüm kuşaklara hitap eden teknolojik konseptlerle iş üretkenliğini, sosyalleşmeyi ve memnuniyeti artıracak. Bunun dünyadaki örneği ise IBM’nin evden çalışan binlerce çalışanını ofise geri çağırmasıyla başladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/10/2017 Çarşamba
Güncelleme: 03:16 - 4/10/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Evden çalışma out, ofisten çalışma in
Evden çalışma out, ofisten çalışma in

Hızla gelişen teknolojinin evden çalışma kültürünü hayatımıza katması beklenirken, yapılan araştırmalar yüzyüze iletişimin yüksek katma değerli ürünler geliştirmedeki etkisi nedeniyle şirketlerin yeniden ofise döneceğini gösteriyor. Alman araştırma enstitüsü Fraunhofer IAO’nun öncülüğünde süren Office 21 Projesi, işe ve çalışan sosyo-kültürüne uygun ihtiyaçları günün teknolojileriyle karşılayan ofislerin, evden çalışmayı kaldıracağını öngörüyor. Öyle ki birkaç ay önce teknoloji devi IBM de evden çalışan binlerce çalışanını ofise geri çağırarak bunu destekleyen durumun fitilini ateşledi.

7 YILA OFİSLER DEĞİŞECEK

Araştırmaya göre geleceğin ofisleri, 20-65 yaş aralığındaki kuşakların ihtiyaçlarına aynı anda cevap verebilen, yaratıcılığı, sosyalleşmeyi, memnuniyeti önde tutan, bireyselliği de destekleyen ofisler olacak. Office 21 araştırmasının proje partnerliğini sürdüren Nurus Baş Tasarımcısı Renan Gökyay, şirketlerinin endüstriyel tasarım ve mobilya sektöründeki 90. kuruluş yıldönümü vesilesiyle Office 21 Projesi direktörü Dr. Stefan Rief'i İstanbul'da gazetecilerle buluşturdu. Araştırmayı değerlendiren Rief, çalışanların mutluluğunu ilgilendiren ofislerin, 5 ila 7 içinde verimlilikten daha önemli olacağını belirtti.


İNSAN FAKTÖRÜNE DÖNÜŞ

Dr. Rief, Office 21 araştırmasında ‘2025 yılında nasıl çalışacağız’ sorusuna yanıt aradıklarını belirterek, “Teknolojinin ve dijitalleşmenin, çalışanların beklentilerine ne ölçüde yanıt verdiğini gözlemledik. Ve gördük ki; kapitalizm, insan faktörünü yeniden öne çıkarmaya başlıyor” dedi. Grup halinde çalışırken, henüz hala geleneksel olunduğunu belirten Rief, şöyle devam etti: “Yakında toplu halde dijitalleşeceğiz. Gelecekteki ofislerde, çok sessiz alanlar, proje ekiplerinin özel alanları, yaratıcılık için özel alanlar, video konferans odaları, telefon odaları, kişisel eşyaların bırakılacağı alanlar bulunacak.”

Kuşağına uyum şart

Yakında çalışma masalarının ve koltukların çalışanları tanıyıp sağlık durumlarına göre, hatta ısı ve ışık tercihlerini bilerek hareket edeceğini anlatan Renan Gökyay, yeni nesil ofis anlayışını şu ifadelerle değerlendirdi: “Dijitalleşmenin, teknolojik yeniliklerin ve internetin kucağında doğmuş bu nesli çalışma hayatında, alışkın oldukları özgürlük ortamına göre desteklemek, farklı çalışma şekillerine göre tasarım yapmak gerekiyor. Toplantı için, video konferans için, sessiz kalma için, gürültülü ortamda çalışmak için, beraber çalışırken de bilgiyi beraber üretmeyi mümkün kılacak farklı enstrümanlara ihtiyacımız var.”

Araştırmanın Türk paydaşı Nurus

Office 21 Projesi’nde, aralarında Adidas, Volkswagen, BMW, Fujitsu, İntel gibi 24 marka yer alıyor. Office 21'in tek Türk paydaşı Nurus; ofis, otel, restoran, sosyal salonlar, eğitim amfileri, ulaşım araçları ve sivil havacılık gibi alanlara çalışma mobilyaları tasarlama ve üretme sürecindeki bilgi birikimiyle projeye katkı sağlıyor.

#Çalışma Haytaı
#Ev
#Ofis
6 yıl önce