|

Çin'de Tesla'ların konum bilgisi hükümete iletilecek

Çin hükümeti Tesla dahil olmak üzere elektrikli otomobil üreticilerinden araçların konum bilgilerini paylaşmalarını istedi. 200’den fazla otomobil markasına ait otomobillerin Çin hükümetiyle araçlarının gerçek zamanlı konum bilgisini ve 60 farklı veriyi de paylaşması gerekiyor.

Mustafa Kalkan
15:22 - 30/11/2018 Cuma
Güncelleme: 15:33 - 30/11/2018 Cuma
Yeni Şafak
Çin'de bir Tesla mağazası.
Çin'de bir Tesla mağazası.

Çin’de bir Tesla sahibiyseniz hükümet tam olarak nerde olduğunu ve aracınızın bakım zamanının gelip gelmediğini bilecek. AP tarafından yayınlanan haberde Tesla ve 200’den fazla diğer elektrikli araç üreticisi ülke genelindeki araçlarına ait verileri Çin hükümetiyle paylaşması gerektiği iddia ediliyor.

  • Hükümet ile paylaşılacak veriler arasında elektrikli otomobilin gerçek zamanlı konumu, aracın pil durumu, motorun işlevleri gibi 60 veri noktası bulunuyor.

Yetkililer gözetleme olmayacağını söylüyor

Çinli yetkililere göre, Çin’in elektrikli araçlarla ilgili topladığı veriler gözetleme için kullanılmıyor. Yetkililer verilerin kamu güvenliğini artırmak, altyapı planlaması yapmak ve üreticilerin devlet destekleme programlarından yararlanırken sahtekarlık yapmalarını önlemek için kullanılacağı belirtildi.

Bu arada elektrik araç üreticileri hızla büyüyen Çin pazarında iş yapma maliyeti olarak görülüyor.


Çin hükümeti herkesi kayıt altına almak istiyor
  • Çin gözetlemeyi yaşamın her alanına yaymakta kararlı adımlar atıyor. Örneğin Google tarafından geliştirilen Dragonfly projesi hükümetin tüm aramaları depoladığı ve bazı sansürler uygulayabildiği bir arama motoru olarak belirtiliyor. Google çalışanlarının geçtiğimiz günlerde protesto ettiği Dragonfly projesi dışında ülke genelindeki kamera sistemiyle insanlar notlandırılıyor. Her yerde bulunan kameralar yüz tanıma sistemi sayesinde ülke vatandaşlarının tüm hareketlerini kaydediyor ve eğer uygunsuz bir davranışı varsa puanını düşürüyor.
#Tesla
#elektrikli otomobil
#Çin
5 yıl önce