|

Çin ordusundan emekli mühendis şimdi Apple'ı geride bıraktı

Çin ordusundan emekli olan Ren Zhengfei’nin 3 bin dolar sermaye ile kurduğu şirket bugün, dünyanın en büyük teknoloji firmalarından biri olan Apple’ı geride bıraktı. Firmaya Çincede çiçek anlamına gelen Huawei ismini veren Zhengfei, önündeki tek hedefi olan Samsung’u da geride bırakmayı hedefliyor.

Yeni Şafak
11:44 - 7/08/2018 Tuesday
Diğer
Huawei'in kurucusu Ren Zhengfei
Huawei'in kurucusu Ren Zhengfei

Dünyanın en büyük teknoloji üretim merkezi Çin’in Shenzhen şehrinde 1987 yılında Çin ordusunda mühendis olarak çalışan orta yaşlarında bir teknoloji meraklısı, şehrin kaderini değiştiren bir karar verdi. Elindeki 3 bin dolarla birlikte Shenzhen’deki bir apartmanın alt katında ofis tutan Ren Zhengfei, Çin Halk Cumhuriyeti’nin telekomünikasyon ve iletişim sistemlerini için verdiği teşvik paketlerinden yararlanarak şirketini kurdu.


Hürriyet’in haberine göre Ren Zhengfei şirketinin adını Çince çiçek anlamına gelen ‘Huawei’ olarak belirledi ve telefon, elektronik cihazlara tuş takımı üretimi ve geliştirme işlemleri ile işe koyuldu. Akabinde geçen 31 yılın sonunda Huawei, teknoloji devlerine kafa tutan, hatta geride bırakan bir firma haline geldi.


Geçtiğimiz hafta hazırlanan rapora göre Huawei, pazarda 15.8’lik bir paya ulaştı. Yüzde 12.1’lik paya sahip Apple’ı geride bırakan Çinli firma, yüzde 20.9’luk paya sahip Samsung’u gözüne kestirmiş gibi görünüyor. Hazırlanan bu rapora bakıldığında Huawei, akıllı telefonun icat eden Apple geride bıraktığı açık bir şekilde görünüyor.


Teknoloji dünyasında hızla büyüyen ve akıllı telefon pazarında egemenliğini ilan eden şirketlere kafa tutan Huawei, nasıl oldu da bu noktaya gelebildi?
  • 1) Bu sorunun ilk cevabı Huawei’nin tarihinde gizli. Huawei, kurulduğundan bu yana telekomünikasyon ve iletişim altyapıları geliştiren bir şirket. Yani Çinli şirket mobil iletişimin arka planını çok iyi biliyor. Hatta Huawei’nin şu anda elde ettiği gelirlerin yüzde 60-70 civarı akıllı telefon dışındaki kategorilerden geliyor. Dolayısıyla Huawei, özellikle son yıllarda LTE (4G) ve 5G başta olmak üzere birçok yeni iletişim teknolojisi oldukça hakim durumda.
  • 2) Huawei’nin yakaladığı başarının ikinci sebebi ise yaptıkları işbirlikleri. Dünyanın en iyi lenslerini üreten Alman Leica ile 2016’dan beri işbirliği yapan Huawei, Mate ve P serilerinin fotoğraf ve video kalitesini oldukça üst seviyeye taşıdı. Dolayısıyla bu işbirliğinin karşılığını birçok farklı alanda almış durumda. Bunların arasında ise şüphesiz marka algısı var. Leica gibi bir markanın Huawei ile işbirliği yapması, özellikle ABD ve Avrupa pazarlarındaki tüketicilerin dikkatini çekmeyi fazlasıyla başardı.
  • 3) Bu başarının diğer bir sebebi şirketin satış sonrası hizmetlere ağırlık vermesi. Huawei, tüketiciler sunduğu üst düzey akıllı telefon modellerinin 3 ay içinde ekranının kırılması durumunda, hiçbir ücret talep etmeden ekranı değiştiriyor. Ayrıca servis konusunda da tüketicilere kapıdan kapıya hizmet modelini sunuyor. Kullanıcılar, akıllı telefonları bozulduğunda kargoya veriyor ve tamir edildiğinde ise yine kapıya kadar geliyor.

HUAWEI’nin globalde elde ettiği başarıdan sonra Türkiye’deki duruma göz attık. Elde ettiğimiz rakamlara göre 2017 Aralık’ta Huawei’nin pazar payı yüzde 7 civarındaydı. En yayınlanan haziran raporuna göre ise Huawei’nin pazar payı yüzde 17.4’e kadar çıkmış durumda. Bu rakamla Huawei, Türkiye’deki akıllı telefon pazarında yüzde 18.9 ile ikinci olan Apple’ın arkasından üçüncü sırada yer alıyor.

#HUAWEI
#Ren Zhengfei
#Apple
#Samsung
6 years ago