|

Bill Gates'ten iPhone'lar için arka kapı yorumu

Microsoft, 90’lı yıllarda bilgi paylaşımı nedeniyle ABD hükümetiyle davalık olmuştu. Şimdi benzer bir baskı da Apple firmasının üzerinde bulunuyor. Yetkililer, bilinçli bir arka kapı bırakılarak özel bilgilere erişim için firmaya baskı yapıyor.

Yeni Şafak
15:04 - 14/02/2018 Çarşamba
Güncelleme: 15:37 - 14/02/2018 Çarşamba
Diğer
Bill Gates
Bill Gates

Bilinçli olarak işletim sistemine bırakılacak bir arka kapı sayesinde hükümet yetkilileri iPhone kullanıcılarının özel bilgilerine erişebilir. ABD hükümeti tarafından böyle bir talep daha öncesinde teknoloji devi Microsoft’a yapılmıştı. Hatta açılan dava da terörist aktivitelerin tespit edilebilmesi için Bill Gates’ten Windows yazılımına bir arka kapı bırakması isteniyordu. Yetkililer davayı Microsoft’un kaybetmesiyle, Windows kullanıcılarının bilgisayarlarına erişim şansı bulabildi.

ABD tarafından Apple firmasına da bu baskılar yapılmaya başlandı. Üretilen iPhone’larda bilinçli bir güvenlik açığı bırakmak istemeyen Tim Cook karara karşı çıktı. Ayrıca Facebook’un kurucusu olan Mark Zuckerberg ve teknoloji dünyasından önemli isimlerinde desteğini aldı. Ancak birçoğunun aksine Bill Gates, hükümet yetkilileri tarafından talep edilen arka kapının gerekli olduğunu düşünüyor.

  • Güvenlik uzmanları tarafından cihazlarda bir arka kapı bırakmanın bilgisayar korsanlarına davetiye çıkaracağı söyleniyor.

Bill Gates’in yaptığı uyarılar, Apple ve diğer firmaların sonra erişebilecekleri bir arka kapı bırakmasının firmanın yararına olacağı yönünde. Çünkü ilerde yetkili makamlar tarafından zorlanırlarsa bu arka kapı acil olarak kullanılabilir. ABD yetkilileri de teknoloji şirketlerinin ülke çıkarları için taviz vermesinin yanlış olmadığını savunuyor.

#Bill Gates
#Microsoft
#Apple
#iPhone
6 yıl önce