|

Bildirimi kapatarak sağlığınızı koruyun

Vaktimizin birçoğunu harcadığımız akıllı telefonlar artık hayatın vazgeçilmezlerinden biri. Özellikle sosyal medyadan neredeyse beş dakikada bir gelen bildirimler yüzünden telefonu elden bırakmak mümkün olmuyor. Bu konuyla ilgili Carnegie Mellon Üniverstesi tarafından yapılan araştırmalar kısa bir süre için bütün bildirimleri kapatmanın sağlık açısından faydalı olduğunu gösteriyor.

Yeni Şafak
12:56 - 11/08/2017 Cuma
Güncelleme: 14:17 - 11/08/2017 Cuma
Yeni Şafak
Carnegie Mellon Üniverstesi tarafından yapılan araştırmalar kısa bir süre için bütün bildirimleri kapatmanın sağlık açısından faydalı olduğunu gösteriyor.
Carnegie Mellon Üniverstesi tarafından yapılan araştırmalar kısa bir süre için bütün bildirimleri kapatmanın sağlık açısından faydalı olduğunu gösteriyor.

Carnegie Mellon Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, İspanyol Telekomünikasyon şirketi Telefonica ile 30 kişi üzerinde bir deney yaptı. Bu deneyde 30 kişiden bir hafta boyunca tüm bildirimlerini kapalı tutması istendi. Deneklerin bazıları yalnızca 24 saat dayanabildi.

‘Rahatsız Etme’ adı verilen bu çalışma 2015 yılında yaşları 19 ila 56 arasında değişen 30 beyaz yakalı üzerinde yapılmıştı.


Deney sırasında alınan sonuçlara göre katılımcıların daha üretken ve daha dikkatli olduğu gözlemlenmiş.

Bazı katılımcılarda ise izole olmak yani bildirimlerin kapalı olması anksiyeteye yol açmış.

Deneyin ilk 24 saati sonunda katılımcıların üçte ikisi bildirimleri yönetme şeklini değiştireceklerini söylemiş.

2017 yılına geldiğimizde bu deneye katılan kişilerin birçoğunun bildirim alışkanlıklarını değiştirdiklerini gösteriyor.

‘Rahatsız Etme’ isimli çalışma kısa vadeli olarak yapılan bildirim kapatma eyleminin uzun vadede büyük ve olumlu sonuçlar getirebileceğine bir kanıt niteliği taşıyor.

Bir günlük bildirim yoksunluğu deneyi sonrasında katılımcılar uzun vadede streslerini azaltarak dikkatlerini arttırmış oldu.

Deney sonucunda tüm katılımcılar bildirim davranışlarını değiştirmedi ancak %59,1’lik kısmı iki yıl boyunca bu değişiklikleri koruyabildi.

#Deney
#Akıllı Telefon
#Araştırma
7 yıl önce