|

ABD'yi vuran kasırgalar aynı yerden başlıyor

ABD son yıllarda bir çok büyük kasırga afetiyle karşı karşıya kaldı. Büyük yıkımlara yol açan bu afetlerin çıkış noktasıyla ilgili araştırmalar hepsinin aynı yerden başladığını gösteriyor.

Yeni Şafak
14:36 - 12/09/2017 Salı
Güncelleme: 15:43 - 12/09/2017 Salı
Diğer
ABD'yi vuran Irma kasırgasının uzaydan çekilen bir fotoğrafı.
ABD'yi vuran Irma kasırgasının uzaydan çekilen bir fotoğrafı.

Amerika'nın Teksas eyaletini vuran Harvey Kasırgasından sadece haftalar sonra Irma Kasırgası Florida kıyılarına ulaştı. Atlantik Kasırga mevsiminin bitmesine hala 3 ay gibi bir süre var. Araştırmacıların akıllarındaki tek soru bütün bu fırtınalar nereden geliyor?

Araştırmalar, ABD ve Kanada'yı vuran dev kasırgaların bir çoğunun, Afrika Kıtasının batısındaki atmosferde ayrı bir hava kalıbı olarak başladığını gösteriyor.

Popular Science Türkiye'nin haberine göre Özellikle Afrika Cape Verde adaları kıyısındaki bir noktadan başlıyor.


Geophysical Research Letters bülteninde 2015 yılında yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, batı Afrika kıyılarındaki tropik olayları yakından izleyerek, hangilerinin ciddi kasırgalara dönüşebileceğini tahmin edebildiklerini gösterdiler.

  • Tel Aviv Üniversitesi'nden baş araştırmacı Colin Price, "ABD ve Kanada'yı etkileyen en şiddetli kasırgaların yüzde 85'i, batı Afrika üzerindeki atmosferde karışıklıklar şeklinde başlıyor."
  • "Karışıklıkların kapladığı alan ne kadar geniş olursa, bunların sadece bir kaç hafta sonra kasırgalara dönüşme olasılıklarının o kadar yüksek olduğunu bulduk.'' dedi.

Sahra’nın kuru ve sıcak havası ile Gine Körfezi’nden Gine’nin güneyine kadar olan daha soğuk ve daha nemli hava arasındaki etkileşim, Afrika boyunca doğudan batıya doğru esen ve Afrika doğu jeti olarak bilinen şeyi oluşturuyor.

Bu jetin içinde, atmosferik karışıklıklar veya tropik dalgalar olarak bilinen gök gürültülü fırtına faaliyeti takımları meydana gelebiliyor. 2015 yılındaki çalışma, bunlar Cape Verde’i geçerek Afrika’nın batı kıyısından eserken, o noktadaki bulut kapsamının bu tropik dalgaların bir veya iki hafta sonra kasırgaya dönüşüp dönüşmeyeceğini önceden haber verebildiğini gösterdi.

Irma, Karayipler ve ABD’ye ulaşıp Atlantik üzerinde bir kasırga haline gelmeden önce ilk olarak, Ağustos’un sonlarında Cape Verde Adaları’ndan çıkan tropik bir kasırga şeklinde tespit edildi.

Price’a göre her sene Afrika’dan çıkan 60 hava karışıklığının sadece yüzde 10’u kasırgaya dönüşüyor; fakat bunlar Atlantik’i geçtikçe enerji toplama fırsatına sahip olanlar. Bu durum onları, ABD ve hatta Kanada’yı vurmalarını daha muhtemel hale getirecek kadar güçlü yapıyor.

  • NOAA (ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi) şöyle yazıyor: “Atlantik’te oluşan bütün kasırgalar Cape Verde yakınlarından gelmiyor, fakat bu durum, kıta Birleşik Devletleri’ni etkilemiş olan büyük kasırgaların çoğu için geçerli olmuştu.”

Dünya genelindeki araştırmacılar şimdi bu karışıklıkların hangilerinin izlemeye ve hazırlanmaya değer olduğunu daha iyi tahmin edebilmek üzerinde çalışıyor.

Colin Price şöyle diyor:

#Irma
#Kasırga
#Amerika
#Afrika
7 yıl önce