|

5G ekonominin can damarı

Beşinci nesil iletişim teknolojisi (5G), sadece akıllı telefonlar için değil, ağa bağlanan tüm cihazlar için bir devrim niteliğinde. Sürücüsüz araçlar, sensörler, termostatlar, robotlar, akıllı şehirler ve sanal gerçeklik uygulamaları 5G ağları tarafından desteklenecek ve bu teknoloji ekonominin can damarı haline gelecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/02/2018 Perşembe
Güncelleme: 01:43 - 1/02/2018 Perşembe
Yeni Şafak
akıllı şehirler ve ağa bağlı robotlar gün geçtikçe 5G şebekeleri tarafından desteklenecek ve yetenekleri artırılacak.
akıllı şehirler ve ağa bağlı robotlar gün geçtikçe 5G şebekeleri tarafından desteklenecek ve yetenekleri artırılacak.

Beşinci nesil iletişim teknolojisi (5G), getireceği avantajlarla bireylerin hayatını kolaylaştırırken, ekonomide de büyük canlılığa neden olacak. Sürücüsüz araç teknolojilerinin yaygınlaşması, sanal gerçeklik, akıllı şehirler ve ağa bağlı robotlar gün geçtikçe 5G şebekeleri tarafından desteklenecek ve yetenekleri artırılacak. 5G teknolojisi neredeyse sıfır gecikme sunan veri aktarım hızıyla, ilk müdahale için yeni cerrahi prosedürlerin uzaktan gerçekleştirilmesini, uzaktan ameliyatların yapılmasını, daha güvenli ulaşım teknolojilerinin ve anında iletişimin yolunu açacak.

2023'TE 1 MİLYAR ABONE

5G teknolojisi için mobil operatörler altyapılarını yenilemek için adeta bir yarış halinde. 5G teknolojisinin destekleyen ağlar, önümüzdeki birkaç yıl içinde faaliyete geçmiş olacak. Mobil operatörlere altyapı çözümleri sunan Ericsson’un her sene düzenli olarak yayınladığı Mobilite Raporu'na göre, 2023 yılına kadar dünya genelinde 1 milyar 5G aboneliği aktif edilmiş olacak.



30 SANİYEDE 8K FİLM

Yeni nesil 5G kablosuz ağ teknolojisi, birbirleriyle iletişim kuran makinelerin yanı sıra telefonunuza da daha hızlı bir bağlantı sağlayacak. 5G, bir önceki teknoloji olan 4.5G'den yaklaşık 10 kat daha hızlı veri iletişimi sağlıyor. 8K video akışı veya 30 saniyede bir 3D film indirmek 5G sayesinde mümkün olacak. Aynı özelliklerde bir videoyu indirmek 4.5G'de altı dakika sürüyor.

DAHA FAZLA BAĞLANTI

Ekstra kapasite getirecek olan 5G teknolojisiyle aynı anda daha fazla aygıt ağa bağlanabilecek. 5G, sanıldığının aksine akıllı telefonlardan çok daha fazlası. Sensörler, termostatlar, arabalar, robotlar ve diğer yeni teknoloji cihazları bir gün 5G'ye bağlanacak. Bugünün 4G şebekelerinde, bu cihazların tümünün ilettiği çok miktarda veri için yeterli bant genişliği maalesef yok.

GECİKME SIFIRA YAKIN

5G şebekeleri, cihazlar ile iletişim kurdukları sunucular arasındaki gecikme süresini neredeyse sıfıra indiriyor. Bu da sürücüsüz otomobiller ve diğer araçların, veri merkezleri ve dış sensörler arasında kesintisiz ve gerçek zamanlı iletişim kurması anlamına geliyor.

GLOBAL TECRÜBE İLE 5G'YE HAZIRIZ

Vodafone Türkiye Teknolojiden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Mallik Rao, "Global deneyimimizi Türkiye’ye de taşıma hedefiyle 4.5G şebekemizi geliştirmeyi ve 5G teknolojisine yönelik hazırlıklarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Daha önce, 5G'yi yol ve kırsal bölgelere ulaştırmak için büyük önem taşıyan 700 MHz bandını Türkiye’de test eden ilk operatör olmuştuk. Şehir merkezleri gibi abone sayısı ve veri trafiğinin yoğun olduğu alanlarda fayda sağlayacak 3.5 GHz spektrum bandını Türkiye’de ticari ekipman ve terminal ile test eden ilk operatör olduk" şeklinde konuştu.

  • Mobil iletişimin gelişimini bu tablo net bir şekilde gösteriyor. Örneğin 2G'de sesli görüşme ile mesajlaşma mümkünken, 3G'de internetle, 4G ve 4.5G'de gelişmiş video servisleriyle tanıştık. 5G'ye gelindiğinde ise sunulan teknolojilere ek olarak akıllı ev teknolojileri ve birbirleriyle konuşan cihazlar hayatımıza girecek.
#Teknoloji
#5G
#Kablosuz Ağ
6 yıl önce