|

Yeniden Bismillah

24 Haziran devrimi... Türkiye ve dünyanın mazlumları büyük mücadeleden zaferle çıktı. Recep Tayyip Erdoğan, oyların yüzde 52,5’ini alarak Türkiye’yi süper lige çıkaracak yeni yönetim modelinin ilk Cumhurbaşkanı oldu. Türkiye’yi abluka altına almak isteyen Batı, terör örgütleri ve eski Türkiye’nin özlemi içindeki muhalefet kaybetti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/06/2018 Pazartesi
Güncelleme: 07:54 - 25/06/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Recep Tayyip Erdoğan, oyların yüzde 52,5’ini alarak Türkiye’yi süper lige çıkaracak yeni yönetim modelinin ilk Cumhurbaşkanı oldu
Recep Tayyip Erdoğan, oyların yüzde 52,5’ini alarak Türkiye’yi süper lige çıkaracak yeni yönetim modelinin ilk Cumhurbaşkanı oldu

Seçmen yeni sistemin ilk, Türkiye’nin 13’üncü cumhurbaşkanını seçmek için dün sandık başına gitti. Seçim beklendiği gibi ikinci tura kalmadan AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın adayı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 5 yıllık göreve tekrar seçilmesi ile noktalandı. Erdoğan, en yakın rakibi CHP adayı Muharrem İnce’ye yüzde 23 oy fark attı.

İnce’nin yüzde 30’da kaldığı seçimde HDP adayı Selahattin Demirtaş yüzde 8,3, Meral Akşener 7,4 oyda kalırken, SP adayı Temel Karamollaoğlu yüzde 1’e yaklaştı. Vatan Partisi adayı Doğu Perinçek, adaylık için topladığı imza sayısına bile ulaşamadı.

64 İLDE ERDOĞAN

Türkiye genelinde 64 ilde Erdoğan birinciliğe otururken, CHP’li İnce ancak 8 ilde birinci olabildi. Demirtaş 9 şehirde birinci sırada yer alırken, Akşener hiçbir ilde önde olamadı. 30 büyükşehirden 23’ünü Erdoğan, 4’ünü İnce, 3’ünde Demirtaş yarışı önde tamamladı. Erdoğan 17 şehirde de ikinci sırada yer aldı.

BAYBURT VE HARRAN

Bayburt, Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan'a en büyük desteği veren il oldu. Erdoğan’ın oy oranı bu şehirde yüzde 82 olarak gerçekleşti. İlçe düzeyinde ise Şanlıurfa’nın Harran ilçesi yüzde 97,7 rekorla Erdoğan’a destek verdi. Adıyaman'ın Sincik ilçesi yüzde 94,5 ile Erdoğan’a destekte ikinci ilçe oldu.

HEMŞEHRİLERİ BİLE SAHİP ÇIKMADI

İnce memleketi Yalova, Akşener’nin memleketi Kocaeli, Karamollaoğlu’nun memleketi Sivas ve Demirtaş’ın memleketi Elazığ hemşehrileri yerine tercihini Erdoğan’dan yana kullandı. Erdoğan ise kendi ilinde yüzde 77 oy aldı.


CUMHUR KENETLENDİ

Millet İttifakı adayları ile partileri arasındaki oy farkı arasında yer yer uçurum yaşanırken, Cumhur İttifakı partileri AK Parti ile MHP, Erdoğan’ın etrafında kenetlendi. Cumhur İttifakı’nın milletvekili seçimindeki yüzde 54 civarındaki oyu cumhurbaşkanlığı seçiminde konsolide edilmiş oldu.

İMZA VERİP OY VERMEDİLER

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, dünkü seçimde adaylık için topladığı 118 bin 575 imza sayısı kadar oy alamadı. Perinçek, 90 binin üzerinde bir oya ulaştı.

13. ZAFER

AK Parti, 14 Ağustos 2001’den bu yana kurulan 12 sandıktan da zaferle çıktı. 5 genel seçimin yanı sıra, 3 yerel seçimde de halk AK Parti’yi tercih etti. Ayrıca 3 referandum ve bir Cumhurbaşkanlığı seçiminde hedefe ulaşan Erdoğan liderliğindeki AK Parti 24 Haziran'da 13'üncü zaferine ulaştı.

  • Rövanşı aldı
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçmenin yeni sistem için referandumda yüzde 51,41 olan ‘evet’ desteği çıtasını dün yukarıya taşıdı.
  • 16 Nisan referandum sonuçlarına göre 24 Haziran'da AK Parti Akdeniz'i süpürdü. Referandumda güney sahil şeridi Adana, Antalya, Mersin ve Hatay'da hayır oyu çıkarken, Erdoğan bu illeri geri aldı. Referandumda Ankara, İstanbul, Adana ve Eskişehir gibi büyükşehirlerde hayır oyu çıkarken, dün çıkan sonuçlarda ise büyükşehirleri farkla geri alarak Erdoğan, oy oranına katkı sağladı.

Dünyadan tebrik yağdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zaferi sonrası dünya liderlerinden de tebrik telefonları geldi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, cumhurbaşkanı seçiminde büyük başarı sağlaması dolayısıyla Erdoğan'ı tebrik etti. Ayrıca Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İzzetbegoviç, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev, Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Makedonya Cumhurbaşkanı Corge İvanov, Pakistan Pencap Eyalet Başbakanı Şahbaz Şerif, Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi, Erdoğan'ı seçimlerdeki başarısından dolayı tebrik etti. Macaristan Başbakanı Viktor Orban da Erdoğan'ı arayıp tebrik eden ilk Avrupa Birliği ülkesi lideri oldu. İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) bağlı İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu (İKGF-Dİ) Başkanı Büyükelçi Elşad İskandarov da başarısı dolayısıyla Erdoğan'ı tebrik etti. Suriye Türkmen Meclisi’nden yapılan açıklamada, Erdoğan’ın seçilmesinin sevinç kaynağı olduğu belirtildi.

ÇAVUŞOĞLU'NU ARADILAR

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, Gine Dışişleri Bakanı Mamadi Toure, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ve Venezuela Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tareck El Aissam da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu arayarak, AK Parti'nin seçimlerdeki başarısından dolayı tebrik etti.

  • Huber’de talihsiz kaza
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul Sarıyer’deki Huber Köşkü önünde toplanan vatandaşlara hitabı sırasında talihsiz bir kaza yaşandı. Seçim kutlamaları için toplanan vatandaşların arasında bulunan bir kız çocuğu, güvenlik bariyerlerine sıkışan ayağından yaralandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan olayı haber alarak konuşmasını kısa tuttu. Konuşma sonrası çocuğu kaldırıldığı özel hastanede ziyaret eden Erdoğan, sağlık durumuna ilişkin bilgi aldı. Erdoğan, yaklaşık 45 dakika süren ziyaretin ardından hastaneden ayrıldı.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Seçim
#24 Haziran
#Zafer
6 yıl önce