|

Cumhurbaşkanı Erdoğan GZT'nin canlı yayınında gençlerle buluştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Haziran öncesinde gençlerle buluştu. gzt.com'un sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanan program, aynı anda Yeni Şafak'ın İngilizce, Arapça ve Rusça sayfalarından da simultane tercüme ile tüm dünyaya naklen ulaştı. Elon Musk'la görüşmesinin detaylarından bahseden Erdoğan, 'Ronaldo mu Messi mi' sorusunu da cevapladı.

Yeni Şafak
21:30 - 18/06/2018 Pazartesi
Güncelleme: 14:05 - 20/06/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Haziran seçimleri öncesinde gençlerle buluşuyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Haziran seçimleri öncesinde gençlerle buluşuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Haziran seçimleri öncesinde gençlerle buluştu. Cumhurbaşkanı, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii binasında gerçekleşen buluşmada, çok sayıda gencin sorusunu yanıtladı.

gzt.com’un sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanan program, aynı anda Yeni Şafak'ın İngilizce, Arapça ve Rusça sayfalarından da simultane tercüme ile tüm dünyaya naklen ulaştı.

Ana teması savunma sanayii olan gençlerle buluşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Dünya Kupasında favori takımı, Elon Musk ile görüşmesi, 'Ronaldo mu Messi mi?' gibi sorular da soruldu.


Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş'de (TUSAŞ) düzenlenen programda Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Biz savunma sanayiinde yüzde 20'den 65'e çıktık. İHA'larımızı, SİHA'larımızı üretir hale geldik. Hedef çok daha ileri gidebilmek ve bu başarılarımıza yeni başarılar ilave etmek suretiyle savunma sanayiinde kendimize yetebilme dışında ihracatta çok ciddi girdiler sağlamak


Nerelerden nereye geldik. Temennim odur ki sizlere şu anda üretim bandında olanları gezdirmek isterim. Burada 24 saat mesai var. Kapılarda dileniyorduk, ne olur bana bir tane helikopter ver. Nereden nereye geldik. Şimdi biz bunu aştık.

Bunlar bizim medar-ı iftiharımız tabii. ATAK, HÜRKUŞ. Bunlar bize yeterli mi? Değil tabii. Ama önemli olan ilk adım. Daha da ilerleteceğiz tabii. Milli teknoloji hamlesinde ilk adım bunlar. Bundan sonra ileri teknolojiye doğru gideceğiz.


16 yılda biz hükümetimiz olarak 126 adet bilim ve sanat merkezi açtık. Şimdi bunun çok daha ilerisini Haliç'te açıyoruz. Haliç'teki tersaneyi buna dönüştüreceğiz. İstanbul Rami Kışlası'nı aynı şekilde kütüphaneye dönüştürüyoruz.

Dünyadan haberi olmayınca keki bir şeyle karıştırıyor. Benim kızım Amerika'da tahsil yaparken, arıyorum soruyorum neredesin kızım, kütüphanedeyim diyor. Onlar için en isabetli çalışma yeri orası. Millet Kıraathaneleri bu işlevi görecek.


Mega endüstri bölgeleri inşa edeceklerini belirten Erdoğan, 'Mezun olan her öğrenci iş bulamıyor. Bu sorunu nasıl çözeceksiniz?' sorusuna şöyle cevap verdi:

"100 bin kişiye istihdam sağlama bizim hedefimiz. İzmir'e teknoloji üssü inşa edeceğiz. Orada 40 bin kişiye istihdam sağlayacak. 114 organize sanayi bölgesi kuruyoruz. 1595 meslek lisesi, 370 özel meslek lisesi kuracağız. Hiçbir üniversite mezununa veya gence, yüzde yüz iş garantisi vermezler, veremezler. İş garantisi ehliyet, liyakat işidir. Gerçekten başarılıysa, ehliyet liyakatliyse onu da kaparlar.


Eğitim bütçesini, 16 yılda 9.3 milyar Türk lirasından 135 milyar Türk lirasına çıkardık. Biz, milli eğitim bütçesini bir numaraya çıkardık. İkiye sağlığı koyduk. 586 bin öğretmen ataması yaptık. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısını 24'den 16'ya indirdik. Kız öğrencilerin okullaşma oranını yüzde 45'ten yüzde 80'e çıkardık.

Yerli otomobile ilişkin soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2022 hedefimiz. 2022'de biz kendi yerli, milli bu dediğim araçlarımızı inşallah ülkemizde göreceğimiz gibi dünya piyasalarına da ihracını yapacağız." ifadelerini kullandı.

Mega endüstri bölgeleri inşa ederek 100 bin kişiye iş imkanı sağlamayı hedeflediklerini de belirten Erdoğan,
"Mevcut 135 sanayi sitemizi yeniliyoruz, dönüştürüyoruz. 317 bin kişiye de burada iş imkanı sağlayacağız."
diye konuştu.

Erdoğan, şöyle devam etti:



Bize öğretim üyesi lazım. Ciddi çalışma lazım. Öğretim kalitesi ne kadar artarsa, öğrenci kalitesi o kadar artar.

2003'e kadar Türkiye'ye ait sadece iki uydunun fırlatıldığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan,
"Biz 16 yılda uzaya 10 uydu fırlattık. 2039'a kadar 11 uydumuzu uzaya fırlatacağız"
dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerikalı girişimci Elon Musk ile görüşmesi hatırlatarak, "2020 ve 2021'de Türksat 5A ve 5B'yi Elon Musk'ın Falcon roketleriyle fırlatacağız. Bunu kafaya koyduk ve görüştük. Konuşmalarımızı, görüşmelerimizi yaptık, o da olumlu baktı. Zaten ziyaretinin bir sebebi de o idi. Onlar da tabii kimi ziyaret edeceklerini biliyorlar." diye konuştu.

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

Ronaldo mu Messi mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'Ronaldo mu Messi mi' diye sorduk. Erdoğan şu cevabı verdi:

"Ben Ronaldo'ya hayranım. 'Messi mi, Ronaldo mu?' dersen Ronaldo'yu çok daha farklı görüyorum. O maçtaki performansı, karakteri hele hele Filistin meselesindeki karakteri çok önemli. Onun için alkışlıyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gençlik ve Teknoloji Buluşması"nda sorularını yanıtladığı gençlerle, milli imkan ve kabiliyetlerle geliştirilen T129 Atak Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri'nin üretim hattını gezdi.

Erdoğan, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş'de (TUSAŞ) düzenlenen ve sosyal medyadan yayınlanan "Gençlik ve Teknoloji Buluşması" programına katıldı.

Teknoloji, bilim, savunma sanayisi ve diğer alanlardaki sorularını yanıtladığı gençlerle Atak helikopteri üretim ve montaj hattına geçen Erdoğan, burada TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ve Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir tarafından karşılandı.

Kotil'den Atak helikopterinin üretim aşamaları, özellikleri ve çalışan personeline ilişkin bilgi alan Erdoğan, gençlere terörle mücadelede Atak helikopterinin önemini anlattı.

Yerli motor konusunda geç kalındığına dikkati çeken Erdoğan, Kotil'den yerli motorun kısa sürede üretilmesi konusunda söz aldı.

Erdoğan, daha sonra kendisine eşlik eden öğrencilerle fotoğraf çektirdi ve sohbet etti.

Erdoğan gençlere böyle seslendi: Siz daha iyisini yapacaksınız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençlere hem ATAK hem HÜRKUŞ üretim bandında yer alan savunma sanayinin çalışmalarıyla ilgili bilgi vardi. Gençlere sıklıkla 'Siz bunların daha iyisini yapacaksınız' vurgusunda bulunan Erdoğan, bu alanda çalışmak isteyen gençlerin talepleriyle ilgilenilmesi için TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ve Savunma Bakanlığı Müsteşarı'na talimat verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, programın sonunda yenisafak.com ve GZT ekibi ile fotoğraf çekildi.


#GençlerdenErdoğana

Cumhurbaşkanı Erdoğan, programın moderatörlüğünü bizzat yaptı. Ayrıca sosyal medyadan
#GençlerdenErdoğana
etiketiyle kendisine soru soran gençlerin de merak ettiklerini yanıtladı.

Bu yayınla sosyal medya için de ilke imza atan program, saat 21.45'te GZT ve Yeni Şafak'ın Twitter, Facebook, YouTube ve Instagram hesaplarından yayınlandı.


Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yayın öncesi yaptığı açıklamada, "Stajyer mühendis olarak Türkiye'deki 16 üniversite ile protokol imzalandı. 600 stajyer mühendisin 300'ü mezun oldu, hepsi işe alındı. Bu yıl ise bin stajyer mühendis alımı yapılacak" diye konuştu.

Savunma Bakanı Nurettin Canikli de programda gençlere hitap etti. Canikli, şu ifadeleri kullandı:

"Zeytin Dalı Operasyonu kapsamında ABD'den akıllı mühimmat talebimiz oldu. Bunlar olağan şeyler. Parasını verdik. Bombalar gelmedi. Operasyondan sonra gönderdiler. Onun da yazılımında sorun oldu. Kusura bakmayın yanlışlık oldu dediler. Tabi bu süreçte bizim kendi projelerimiz olan akıllı mühimmatlar operasyonlar bitmeden tamamlandı ve Zeytin Dalı operasyonu kapsamında başarıyla kullanıldı. Bu operasyonları dışarıdan alacağımız mühimmatlara güvenerek yapsaydık sonuçları ne olurdu düşünmek bile istemiyorum"



#Recep Tayyip Erdoğan
#Cumhurbaşkanı
#GZT
#Yeni Şafak
6 yıl önce