|

Bir kişi kaç adayı imza ile aday gösterebilecek

TBMM Başkanlığına sunulan uyum paketinde yer alan detaylar netleşmeye başladı. 24 Haziran’daki erken seçimde yaşanacak ilklerden biri de vatandaşların cumhurbaşkanlığı için aday gösterme hakkı. Cumhurbaşkanlığına en az 100 bin seçmenin yazılı teklifiyle aday gösterilebilecek. Merak edilen konu ise bir kişinin kaç cumhurbaşkanını aday göstermek için imza verebileceği.

Yeni Şafak ve
08:19 - 21/04/2018 Cumartesi
Güncelleme: 09:02 - 21/04/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi

TBMM Başkanlığına sunulan, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'yle, siyasi partilerin hem de partilerden bağımsız olarak vatandaşların Cumhurbaşkanı adaylarını nasıl gösterebilecekleri belirleniyor.

Buna göre, TBMM'de grubu bulunan siyasi partiler grup kararıyla, diğer siyasi partiler ise tüzüklerinde gösterilen yetkili organlarının kararıyla Cumhurbaşkanlığına aday gösterebilecek.

Cumhurbaşkanlığına seçmenlerin aday göstermesi

Teklifle Anayasa değişikliği ile hukuk sistemine yeni getirilen, Cumhurbaşkanlığına seçmenler tarafından aday gösterilmesinin usul ve esasları belirleniyor.

Süreç, seçmenlerce aday gösterilmek isteyen kişinin YSK'ye başvurmasıyla başlayacak.

Cumhurbaşkanlığına en az 100 bin seçmenin yazılı teklifiyle aday gösterilebilecek.

Bir kişi kaç adayı imza ile aday gösterebilecek?

Seçmenlerce aday gösterilmek istenen kişi, kimlik ve açık adres bilgilerini ihtiva eden başvuru dilekçesi ve seçilme yeterliğine ilişkin belgelerle, en yüksek derecedeki devlet memuruna mali haklar kapsamında yapılan her türlü ödemelerin bir aylık brüt tutarının on katının (131 bin lira) ilgili maliye veznesine emaneten yatırıldığına dair makbuzla YSK'ye bizzat başvuracak.

İmzaları içeren başvurular YSK tarafından incelendikten sonra 100 bin imza şartını yerine getiren bağımsız adaylar ilan edilecek. Bir kişi ancak bir adayı imza ile aday gösterebilecek.


#seçim 2018
#Cumhurbaşkanlığı
6 yıl önce