|

Orucu kasten bilerek bozmanın hükmü nedir?

Diyanet, resmi internet sitesinde oruç başlığı altında birçok soruya cevaplandırmaya devam ediyor. Orucu kasten bilerek bozmanın Ramazan’ın hürmetine saygısızlık olduğunu ve bu konuda dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Diyanet, orucu kasten bilerek bozmanın hükmünden bahsetti.

Yeni Şafak
12:11 - 8/06/2018 Cuma
Güncelleme: 12:22 - 8/06/2018 Cuma
Yeni Şafak
Diyanet, orucu kasten bozmanın hükmüyle ilgili şunları söyledi.
Diyanet, orucu kasten bozmanın hükmüyle ilgili şunları söyledi.

Sevgili Peygamberimiz oruç ile ilgili şöyle buyurmuştur:

“Oruç kalkandır. Biriniz oruçlu iken çirkin, kötü ve kaba söz söylemesin, bağırıp çağırmasın, kavga etmesi. Birisi kendisine söver ya da çatarsa ona ‘ben oruçluyum’ desin”

“Kim yalan sözü ve yalan ile iş yapmayı bırakmazsa Allah’ın onun yemesini ve içmesini terk etmesine ihtiyacı yoktur”

“Nice oruç tutanlar vardır ki onların oruçtan nasipleri sadece aç (ve susuz) kalmalarıdır. Nice geceleri namaz kılanlar vardır ki onların namazdan nasipleri sadece uykusuz kalmaktır”

İslam’ın 5 şartından biri olan Oruç, Bakara suresinin 183-184. âyetleriyle hicretin ikinci yılında Bedir savaşı öncesinde Şaban ayında farz kılınmıştır. Peygamberimiz (a.s.) hayatında dokuz sene Ramazan orucu tutmuştur. Diyanet, bu kadar önemli bir ibadeti kasten bilerek bozmanın hükmüyle ilgili olarak şunları söylüyor:

Orucu kasten bilerek bozmanın hükmü nedir?

  • Orucu kasten, yani mazereti olmadığı halde bilerek bozmak, Ramazan’ın hürmetine saygısızlıktır ve büyük günahtır. Hz. Peygamber (s.a.s), orucunu bu şekilde bozanların keffâret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir (Buhârî, Savm, 30; Hibe 20; Nafakât, 13; Keffârâtü’l-eymân, 2-4; Müslim, Sıyâm, 81). Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır.
  • Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffâretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 261-262).
#Oruç
#Ramazan
#Diyanet
6 yıl önce