|

Misvak kullanmak orucu bozar mı?

Ramazan ayında ağız kokusu yaşamak istemeyenler misvak kullan istiyor. Fakat "misvak kullanmak orucu bozar mı?" sorusu direkt akıllara geliyor. Peki, kullanımı sünnet olan misvak orucu bozar mı? İşte cevabı...

Yeni Şafak
16:26 - 21/05/2018 Pazartesi
Güncelleme: 16:58 - 21/05/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Misvak kullanmak orucu bozar mı? sorusu ile ilgili Diyanet'in açıklaması şu şekilde.
Misvak kullanmak orucu bozar mı? sorusu ile ilgili Diyanet'in açıklaması şu şekilde.
ayında uzun süre aç kalıyor olmanın sebep olduğu ağız kokusunu önlemek isteyenler soluğu misvak kullanmak da alıyor. Peki, Misvak orucu bozar mı? Kullanımı sünnet olan misvak ile ilgili gerekli açıklama Diyanet’ten yapıldı.

Misvak kullanmak orucu bozar mı?

Misvaktan bazı kırıntıların ve kimyevi maddelerin mideye ulaşması kaçınılmazdır. Hâl böyle iken Hz. Peygamberin (s.a.s.) oruçlu olarak misvak kullandığı, sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 27; Tirmizî, Savm, 29).

Diğer taraftan, “kesin olarak bilinen, şüphe ile bozulmaz.” kaidesi gereğince, mideye bir şeyin ulaşıp ulaşmadığı konusundaki şüphe ile de oruç bozulmaz. Bu itibarla astımlı hastaların, rahat nefes almalarını sağlamak amacıyla ağza püskürtülen oksijenli ilaç, orucu bozmaz


Diş fırçalamak orucu bozar mı?

Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.
bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur.

Misvak kullanmak orucu bozar mı? sorusu ile ilgili Diyanet'in açıklaması bu şekildeydi.


Ramazan ayını ihya eden müminin günahları bağışlanır

Ramazan ayını ihya etmek, son derece önemlidir. Kur’ân okumak, zikir ve tefekkürle meşgul olmak, Hz. Peygamberin hayatın okumak, ilimle meşgul olmak, dinî sohbetlere, ahlakî ve sosyal içerikli etkinliklere katılmak Ramazan ayını ihya etmek kapsamındadır.

“Beş vakit
, cuma namazı diğer cuma namazına kadar, Ramazan ayı diğer Ramazan ayına kadar büyük günahlardan kaçındığı zaman işlenen küçük günahlara kefarettir.” (Müslim, “Tahâre”, 17) İçki, kumar, zina, hırsızlık, yalan ve gıybet, namaz kılmama, malın zekâtını vermeme gibi büyük günahlardan kurtulmak için şartlarına uygun tövbe ve istiğfar yapılması gerekir.
#misvak kullanmak
#orucu bozar mı?
#ramazan
6 yıl önce