|

Günah işlemek orucu bozar mı?

İnsanlar, şeytan ve nefsin kötü istek ve arzularına ayak uydurup günah işlediği zamanlar oluyor. Tövbe kapısı biz Müslümanlar için her zaman açık. Yaptığımız kötülüklere pişman olmak ve bir daha yapmamak üzere tövbe etmek, af dilemek ve bu affı; rahmet ve bereket ayı Ramazan-ı Şerif ayı içerisinde yapmak daha bir önemli. Peki, günah işlemek orucu bozar mı? Diyanet bu konu hakkında ne söylüyor? Cevabı haberimizde.

Yeni Şafak
15:13 - 9/06/2018 Cumartesi
Güncelleme: 15:17 - 9/06/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Müslüman her zaman ve her yerde haramlardan sakınmalı, başta oruç olmak üzere ibadetle geçirilen Ramazan ayında ise daha da dikkatli davranmalıdır.
Müslüman her zaman ve her yerde haramlardan sakınmalı, başta oruç olmak üzere ibadetle geçirilen Ramazan ayında ise daha da dikkatli davranmalıdır.
Duaların kabulü ve günahların affı için biz Müslümanlara büyük bir fırsat olan
ayını iyi değerlendirmek, özellikle Kadir Gecesi’ni ibadet içerisinde geçirmek gerekiyor. Kalp kırmak, kötülük yapmak gibi bir takım olumsuz davranışlar bizlerin günaha girmesine sebep oluyor. Peki, günah işlemek orucu bozar mı? Diyanet açıkladı.

Haram olan bir fiilin işlenmesi, oruca zarar verir mi?

  • Müslüman her zaman ve her yerde haramlardan sakınmalı, başta oruç olmak üzere ibadetle geçirilen Ramazan ayında ise daha da dikkatli davranmalıdır. Oruçlu kimsenin tüm günahlardan sakınarak oruç ibadetinin maksadına uygun hareket etmesi gerekir. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmaktadır: “Her kim yalan söylemeyi ve yalanla amel etmeyi bırakmazsa, o kimsenin yemesini içmesini bırakmasına Allah’ın hiçbir ihtiyacı yoktur.” (Buhârî, Savm, 8).
  • Oruçlu olan kimsenin yalan konuşmaktan ve yalanla iş yapmaktan uzak durduğu gibi gıybet, kötü söz söylemek, kul hakkı yemek, harama bakmak, kumar oynamak vb. yasak davranışlarda bulunmaktan da uzak durması gerekir.
  • KAZA, KEFFÂRET, FİDYE, ISKÂT-I SAVM

Orucu bozan şeylerle nelerdir?

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

#Ramazan
#Oruç
#Günah
6 yıl önce