|

El öpmenin İslam’da yeri var mı?

Bayram yaklaşıyor ve birçoğumuzun aklına bayram denildiğinde ilk gelen şey ‘El öpmek’ oluyor. Peki, el öpmenin İslam’da yeri var mı?

Yeni Şafak
08:00 - 15/06/2018 Cuma
Güncelleme: 13:39 - 15/06/2018 Cuma
Yeni Şafak
Küçüklerin, büyüklerin ellerini öpmesi dine uygun mu?
Küçüklerin, büyüklerin ellerini öpmesi dine uygun mu?

Birçok din adamı el öpmenin dini bir anlamı olmadığını belirtir. Din adamları, bir kimsenin başka birinin eli öpmesinin amacının saygı olmasını tavsiye ediyor. Yani bir kimse, karşısındaki çok zengin diye onun elini öperse İslam'daki eşitlik ilkesine ters düşer. Büyüklerin ellerinin öpülmesi aslında saygı ifadesi olarak ortaya çıkmıştır.

Büyüklerin eli öpülüyor

Toplumumuzda, küçükler büyüklerin elini öper ve alnına değdirir. Genellikle bayramlarda büyükler bu davranışlarının ardından küçüklere harçlık verir.



İslamiyet’in ilk yılları

İslamiyet'in ilk yıllarında Müslümanların el öptükleri rivayet edilir.



Sahabeler, Efendimizin elini öpermiş

Sahabelerin, Peygamber Efendimiz H. Muhammed (s.a.v.)'in elini öptükleri rivayet edilmiştir. (Ebû Dâvûd, Sünen, Kitâbu'l-Edeb, 5223).



Soru sordular el öptüler

İki Yahudi'nin Efendimize gelip ona soru sorduktan sonra elini öptükleri bilgisi günümüze kadar ulaşmıştır. (Tirmizî, Sünen, İsrâ Tefsiri, İbn Mâce, II, 1221).



17.yüzyılda başladı

Batı toplumlarında ise el öpme geleneği 17. yüzyılda ortala çıkmıştır. El öpme alışkanlığı batıda Lehistan-Litvanya Birliği'nde ortaya çıkmış.



#El Öpmek
#İslam
#Müslümanlık
#Bayram
6 yıl önce