|

Dünya bayram ediyor

Dünyanın dörtbir yanında farklı geleneklerle bayram sevinci yaşanıyor. Kazakistan’da bayrama özel ‘Beş Parmak’ yemeği pişerken; Endonezyalılar ‘Koko’ denilen özel kıyafetleriyle bayram namazı kılıyor. Somali’de bayram geleneği olarak gençler denize giriyor, evlenecek olanlarsa bayramda evleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/06/2017 dimanche
Güncelleme: 02:16 - 25/06/2017 dimanche
Yeni Şafak
Dünya bayram ediyor
Dünya bayram ediyor

İslam dünyasında Ramazan bayramı coşkusu farklı geleneklerle yaşanıyor. Kazakistan’da yöresel kıyafetler giyilirken bayrama özel ‘Beş Parmak’ ve ‘Şelpek’ yemekleri pişiriliyor. Endonezyalılar, ‘Koko’ adı verilen özel kıyafetleri ile bayram namazı kılıyor. Somali’de bayram geleneği olarak gençler denize giriyor, evlenecek olanlar bayramda evleniyor. Bangladeşlilerin bayram namazı kuralı, camiye gittikleri yoldan geriye dönmüyorlar. Yemenliler, büyüklerin evlerinde bütün aile bireyleriyle toplanıyor ve büyük yemek sofraları kuruluyor.

ENDONEZYA'DA YÖRESEL “OPAR” YEMEĞİ YAPILIYOR

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın bursu ile Türkiye'ye gelerek okuyan öğrenciler, kendi ülkelerindeki bayram geleneklerini Yeni Şafak'a anlattı. Hacettepe Üniversitesi’nde Kamu Yönetimi Bölümü’nde okuyan Endonezyalı Muhammed Rızky Endonezya’da bayramın büyük bir coşku içinde kutlandığını dile getirerek, “Koko denilen özel elbiseler alırız. Bu elbiseyi bayram namazında giymek için alırız. Bayrama özel "Opar" yemeği yaparız. Opar yemeği, yöremize özel baharatların kullanıldığı tavuk yemeğidir” diye anlatıyor.


ELLE YENİLDİĞİ İÇİN 'BEŞ PARMAK'

Kazakistanlı Gülnur Sarsenbekova, Hacettepe Üniversitesi’nde Yabancı Dil Olarak Türkçe Bölümünde okuduğunu ifade ederek, “Bayrama özel halk arasında beş parmak denilen yemeği hazırlarız. Böyle denmesinin nedeni elle yenmesidir. Geleneksel hamurdan yapılan Şelpek yemeğimiz var, bunu bayram için hazırlarız” dedi.


Belediyeler arabayla denize götürüyor

Türkiye’ye Somali’nin başkenti Mogadişu’dan gelen ve Ankara Üniversitesi’nde Sağlık Yönetimi Bölümünde eğitimine devam eden Bishar Mohammed, “Ramazan ayında Sanbus denilen özel yemeklerimiz vardır. Somali’de bayram namazlarına ise yöresel kıyafetlerimizle gideriz. Bayramda gençler denize girerler. Bu bir gelenektir. Belediyeler araba sağlayarak gençleri denize götürür. Bir de evliliklerimiz bayramda olur. Bu son yıllarda daha çok yaygınlaştı. Ramazan'da ve bayramda evlenmeler olur” şeklinde konuştu.



Farklı yollar
iyiliğe çıkar

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler Bölümünde öğrenci olan Bangladeşli Ehteshamul Haque, ülkesindeki bayramı şöyle anlattı: “Türkiye’de bayram namazı camilerde kılınır, Bangladeş’te ise açık alanda kalabalık bir şekilde kılınır. Bir kuralımız var, namaz meydanına gittiğimiz yoldan geriye dönmeyiz. Farklı yoldan gidilir ki, diğer taraftaki insanlardan da haberdar olalım. Onların paraya ve kıyafetlere ihtiyacı var mı diye kontrol ederiz. Eğer yeni kıyafetleri yoksa aramızda para toplarız ve ona veririz''

#Ramazan bayramı
#İslam dünyası
il y a 7 ans