|

Bayram çikolatası alırken nelere dikkat edilmeli?

Ramazan Bayramı öncesi satışa sunulan çikolataların, tadına, parlaklığına, raf ömrüne, etiketine, üretim iznine dikkat!

08:15 - 15/06/2018 Cuma
Güncelleme: 16:44 - 20/04/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Çikolata kalori değeri yüksek, enerji veren bir yiyecektir.
Çikolata kalori değeri yüksek, enerji veren bir yiyecektir.

Bayramın en sevdiğimiz yanı yakınlarımızla bayramlaşmanın yanında, gittiğimiz yerlerde verilen şekerleme ve çikolatalar. Farklı renk ambalajlarda satılan bu çikolatalar arasında tabi ki bir kalite farkı var. Bu açıdan bayram için çikolata alırken kaliteli çikolataları tercih etmeniz sizin sağlığınız için iyi bir tercih olacaktır. Peki bir çikolatanın kaliteli olduğunu nasıl anlayacağız? İşte Bayram çikolatası alırken dikkat etmeniz gereken noktalar;

Ramazan Bayramı öncesi tezgahlarda gördüğümüz renk renk ambalajdaki çikolatalar sağlığımız için ciddi tehdit oluşturabiliyor. Bu açıdan çikolata alırken öncelikle çikolataların, parlaklığına, tadına, raf ömrüne, etiketine, üretim iznine, çiçeklenmemesine, ambalajına dikkat etmek gerekiyor.

Çikolataların depolama sırasındaki sıcaklığı değişirse çikolatanın içerisindeki parlak görüntüyü veren yağların erimesini sağlıyor. Bu durumda yüzeye çıkan yağların katı hale gelip beyaz bir görüntü oluşturmasını yani "çiçekleme" dediğimiz durumu doğuruyor. Bu da kalite açısından ürünün kusurlu olmasına neden oluyor.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken durum ise çikolata satın alındıktan sonra mümkün olduğunca oda sıcaklığında saklanması gerekmektedir. Raf ömrü dolan ve depolama sırasında farklı sıcaklıklarda bekletilen çikolatalar, asıl olması gereken parlaklığını yitirir. Bu çikolatalardan kesinlikle uzak durulmalıdır.


Bir çikolatanın bayat olduğunu ise ağızda oluşacak sabunsu tat ile anlayabilirsiniz.

Çikolatayı alırken etiketinin okunur olması da önemlidir. Çikolatadaki kakao yağı, özelliği gereği vücut ısısında eriyor. Bu nedenle çikolatayı ağzınıza aldığınızda erimesi önemli bir husus.

Birde ürünün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından üretim izni alıp almadığına dikkat edilmeli. Bazen ambalajda bu izinlerin olduğu bölgeye etiket yapıştırılabiliyor. Ürünü alan kişi ürünün ambalajını kontrol etmeli, delik ve yırtık olmadığından emin olmalı.

Çikolatanın rengi koyu kızıldan koyu kahveye arasında bir renktir. Rengi parlak ve canlı olmayan çikolata kalitesiz demektir.

Son olarak özellikle dükkan önlerinde sağlıksız koşullarda açıkta satılan ürünler tercih edilmemelidir. Çikolata alırken bu durumları göz önünde bulundurmanız sağlığınız için önemli olacaktır...

#Ramazan
#Bayramı
#Çikolata
#Şeker
6 yıl önce