|

Ağız spreyi kullanmak orucu bozar mı?

Ramazan ayında uzun saatler oruçlu olmamız; ağız kokusuna neden olabiliyor. Böyle bir durumda ağız spreyi kullanmanın orucu bozup bozmayacağı merak ediliyor. Peki, Diyanet bu konuda ne söylüyor? Ağız spreyi kullanmak orucu bozar mı? İşte cevabı.

Yeni Şafak
11:17 - 8/06/2018 Cuma
Güncelleme: 11:27 - 8/06/2018 Cuma
Yeni Şafak
Oruçluyken ağız kokusu önlemek için ağız spreyi kullanmak isteyenlere Diyanet'ten uyarı geldi.
Oruçluyken ağız kokusu önlemek için ağız spreyi kullanmak isteyenlere Diyanet'ten uyarı geldi.
ayında oruçlu olduğu için gün içerisinde ağız kokusu yaşayan vatandaşlar, çözümü ağız spreylerinde arıyor. Yeme ve içme durumlarında oruç bozuluyor. Fakat ağız spreyi konusunda kafalar karışık. Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu ise ağız spreyi kullanmakla ilgili şunları söyledi:

Ağız spreyi kullanmak orucu bozar mı?

Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.

Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 395, 396). Öte yandan, hangi sakızın orucu bozmayan türden olduğu bilinemeyeceğinden oruçlu iken sakız çiğnemekten sakınılmalıdır.

Diyanet ayrıca, ağız ve diş sağlığı ile ilgili şunları da söyledi:

  • Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur.
  • Diş kanaması orucu bozmaz. Ancak çıkan kan, karıştığı tükürüğe eşit veya daha fazla olursa yutulması hâlinde oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir. Daha az miktarda olan kan ise dikkate alınmaz (Haddâd, el-Cevhera, I, 173).
  • Sırf diş tedavisi sebebi ile oruç bozulmaz. Tedavinin ağrısız gerçekleşmesi için yapılan enjeksiyonlar da beslenme amacı taşımadığı için orucu bozmazlar. Ancak tedavi sırasında yapılan başka işlemler sebebi ile -mesela ağız su ile çalkalanırken- boğaza su, kan veya tedavide kullanılan maddelerden biri kaçarsa oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir.
#Ramazan
#Oruç
#Sprey
6 yıl önce