|

Abbas Kasım İbn Firnas

Uçmak insanlık tarihi boyunca en büyük hayaldi ve bu hayal bir müslüman alim olan İbn Firnas tarafından, geliştirdiği cihazla gerçek oldu. İnsanın göklere olan yolcuğunu başlatan İbn Firnas, kendine özgü bir sistem geliştirdi. İbn Firnas'ın geliştirdiği bu aletin her yerini kumaşla kapladığı, kanat kısmınaysa kuş tüyleri yapıştırdığı, bu sayede de havalanmayı başardığı biliniyor.

04:00 - 30/04/2020 Perşembe
Güncelleme: 04:28 - 30/04/2020 Perşembe
Yeni Şafak
Göklerin ilmine nail olan alim: Abbas Kasım İbn Firnas
Göklerin ilmine nail olan alim: Abbas Kasım İbn Firnas

Meraklı ve araştırmacı bir karaktere sahip olan Firnas, birçok keşfiyle çağdaşlarının dikkatini çekmiş ve devrin hükümdarı tarafından kendisine "hakim-ül endülüs" ünvanı verilmiştir.

Abbas ibn Firnas

Firnas, 810-887 yılları arasında yaşamış Endülüslü bir İslam bilginidir. Endülüs'ün Ronda bölgesindeki bir köyde doğmuş, Kurtuba'da büyümüş ve burada tahsil görmüştür. Tarihi kaynaklarda İbn Firnas'ın Kurtuba Camiisi'nden atlayarak, uzun süre kuşlar gibi süzüldüğü daha sonra yere indiği bilgisine rastlanır.

Bazı kayıtlara göre bu büyük alim, iniş esnasında hafif şekilde yaralanmış ancak vazgeçmemiş, daha sonra da uçma deneylerini sürdürmüştür.

Bugün bazı Arap ülkelerinde bulunan havaalanları, hava üsleri ve eğitim merkezleri onun adını taşımaktadır. NASA da, Ay'da bulunan 89 km çapındaki bir kratere, onun bilim dünyasına sunduğu katkıların bir gereği olarak İbn Firnas adını vermiştir.

İbn Firnas'ın bilimsel çalışmaları uçmakla sınırlı değil. Aynı zamanda kumdan cam imalatını ilk bulan kişi olarak tarihe geçmiş ve kaya kristallerini kesme yöntemini geliştirmiştir.

#İbn Firnas
#Uçmak
#Bilim
4 yıl önce
default-profile-img