|

2018 İzmir bayram namazı vakti saat kaçta?

Ramazan-ı Şerif’in bitmesine sayılı günler kaldı. İzmir’de yaşayan vatandaşlar İzmir bayram namazı vaktini merak diyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, her şehirde farklılık gösteren bayram namazı vakitleri için gerekli duyuruları yaptı. Peki, 2018 İzmir bayram namazı vakti saat kaçta?

Yeni Şafak
15:38 - 11/06/2018 Pazartesi
Güncelleme: 15:43 - 11/06/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Diyanet tarafından İzmir için bayram namazı vakti açıklandı.
Diyanet tarafından İzmir için bayram namazı vakti açıklandı.
Ramazan bayramı için hazırlıklar şimdiden başladı. Bu yıl
bayramının birinci günü Müslüman alemi için fazlaca öneme sahip olan başka bir güne; yani 15 Haziran Cuma gününe denk geliyor. Çifte bayram yaşayacak olan vatandaşlar, şehir şehir farklılık gösteren bayram namazı vakitlerini araştırmaya başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı, 2018 İzmir bayram namazı saatini açıkladı.
  • İzmir için Ramazan bayramı namaz saati 06:31

Bayramlaşma

Bayramlaşma, sevgi, saygı, sıla-i rahim, ikram ve cömertlik gibi erdemlerin güzel bir tezahürü olarak en büyük itibar ve önemi Osmanlılar’da kazanmış, görkemli törenlere, geleneklerin oluşmasına vesile olmuştur. Osmanlılar’da bayramlaşma namazdan sonra başlar, küçükler büyüklerin ellerini öper, büyükler de küçüklere hediye dağıtırdı.

Ayrıca bayram münasebetiyle tebrik için evleri dolaşan bekçi, çöpçü, tulumbacı, davulcu gibi hizmetlilere bahşiş verilirdi. Toplumun çeşitli kesimlerinde hiyerarşik bir düzene göre ziyaretleşme ve bayramlaşma tam bir itina ile yerine getirilen muaşeret kurallarıydı. Gerçekten dini bayramlar, insanlar arasında kaynaşmanın, dostlukları ve ahbaplıkları ilerletmenin bir yolu olarak belli bir öneme sahip oldukları gibi, dini his ve şuurun toplumsal boyutta tazelenmesinin de bir vesilesidir.

Kendisi çeşitli sebeplerle bayramlaşma törenlerine katılmayan insan bile bunu hisseder ve yaşar. Bayramlaşmanın, gergin ve soğuk ilişkileri yumuşatma, kırgın, dargın ve küskünlerin barışması gibi bir fonksiyon icra ettiği de söylenir. Bununla birlikte, her zaman insanlarla iyi geçinmek, çeşitli nedenlerle meydana gelmiş olan dargınlık ve kırgınlığı kaldırmaya çalışmak daha uygun olur. İnsan bu hislerle dolu olmadıktan sonra bayram günü, bayramlaşma yoluyla sağlanan barışma töreni, bir gösteri olmaktan öte gitmeyebilir.

  • Bayram namazı kaç rekat nasıl kılınır?
  • Önce "Niyet ettim vacip olan bayram namazını kılmaya, uydum hazır olan imama" diye niyet edilerek namaza durulur.
  • Sonra "Sübhaneke" okunur.
  • Sübhaneke’den sonra eller üç defa tekbir getirerek kulaklara kaldırılıp (iftitah tekbirinde oldugu gibi), birinci ve ikincisinde iki yana bırakılır. Üçüncüsünde, göbek altına bağlanır. İmam önce Fatiha, sonra bir sure okur ve beraberce rükuya eğilinir.
  • Rüku ve secdeler yapılarak ayağa (ikinci rekata) kalkılır ve eller bağlanır.
  • İkinci rekatta, imam önce Fatiha ve bir sure okur. Sonra iki el üç defa tekbir getirerek kaldırılır. Üçüncüde de yanlara bırakılır. Dördüncü tekbirde elleri kulaklara kaldırmayıp, rükuya eğilinir.
  • Sonra da secdeler yapılarak oturulur.
  • Oturuşta imam ve cemaat, Ettehiyyatü, Allahümme salli, Allahümme barik ve Rabbena atina, Rabbena firli duasını okuyarak önce sağa, sonra sola selam verip namaz bitirilir.
#izmir
#Ramazan Bayram
#namaz
6 yıl önce